15/05/2014

Voi pojat, mitä kalapuikkoja!

Kun saa ravintolassa oikein hyvää ruokaa, tekisi aina mieli mennä pyytämään kokilta reseptiä, mutta eipä sitä juuri kehtaa tehdä. En kehdannut esimerkiksi viime kesänä, kun sain elämäni parhaita kalapuikkoja turkulaisessa ravintola Mamissa.
Elokuisena lomapäivänä lounaslistalla oli muun muassa ruoka nimeltä Poikien kalapuikot. Kysyin tarjoilijalta, mistä ne on tehty. Hän vastasi, että kalapuikot on tehty hauesta ja että ne ovat oikein herkullisia.

Tilasin annoksen ja kun ruoka tuli, lautasella komeili kolme jättikokoista kalapuikkoa remouladekastikkeen ja uusien perunoiden kera. Haukkasin ja mykistyin: päältä ihanan rapeaa, sisältä pumpulinpehmeää. Taivaallisen hyvää.
Yritin pitkittää lounasta ja nautin hartaasti joka suupalasta. Teki mieli mennä keittiöön kysymään reseptiä, mutta kuten sanottu, en kehdannut.
Sen verran asia jäi kutkuttamaan, että ryhdyin salapoliisityöhön. Googlasin poikien kalapuikkoja, Mamin haukipuikkoja ja kymmentä muuta nimeä, mutta reseptiä ei löytynyt. Monta kuukautta myöhemmin yritin taas uudestaan ja vihdoin haku tuotti tulosta. Iltalehti oli julkaissut Mami-ravintolan omistajakokkien Marko Rauhalan ja Mikko Piipposen haukipuikkoreseptin vuonna 2009.

Onneksi hovikalastajani (isäni) oli juuri tuonut minulle tuoreita haukifileitä ja pääsin heti kokeilemaan reseptiä. En olisi itse milloinkaan keksinyt, miten kalapuikot tehdään. Jonkin verran niissä on askartelemista, mutta tulos on vaivan arvoinen. Poikien kalapuikoissa hauki jalostuu gourmet-herkuksi, jota voi lämpimästi suositella.
Hauki on ihan liian aliarvostettu kala. Osittain varmaan siksi, että sen väkäsmäisiä ruotoja on niin hankala poistaa. Hauesta saa kuitenkin erinomaisia kalaruokia, esimerkiksi murekkeita ja pyöryköitä. Näiden haukipuikkojen lisukkeeksi kannattaa tehdä myös remoudalekastiketta, sillä se sopii mainiosti kalan mietoon makuun.
Suosittelen tekemään haukipuikkoja heti kaksinkertaisen annoksen, sillä ainakin meillä niitä olisi syöty isompikin satsi.

HAUKIPUIKOT
250 g haukifileetä (tai vastaavaa vaaleaa kalaa)
hiukan katkarapuja tai anjovisfileitä
2,5 dl kuohukermaa
1 keltuainen
1/2 tl suolaa
Jauha haukifileet yleiskoneella hienoksi massaksi. Laita massa tehosekoittimeen ja lisää keltuainen ja kerma sekaan vähitellen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos haluat, voit lisätä joukkoon pienen kourallisen katkarapuja tai muuta rapua tai muutaman fileen anjovista (minä olen tehnyt pelkästään hauesta.)
Vuoraa 10-15 sentin levyinen uunivuoka kelmulla ja kaada massa siihen parin sentin kerrokseksi. Kypsennä massaa 90–95-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Anna vuoan jäähtyä ja kumoa se. Poista kelmu ja leikkaa levy sopiviksi annospuikoiksi. Laita yh-delle lautaselle vehnäjauhoja, yhdelle vatkattua kananmunaa ja yhdelle hienoja korppujauhoja.
Pyöritä puikot ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopulta korppujauhoissa. Kuumenna pannulla runsaasti voi-öljyseosta (voita n. 1/3). Paista kalapuikot hieman yli keskilämmöllä kullanruskeiksi. Tarjoa voisulalla valeltujen, keitettyjen perunoiden ja remouladekastikkeen kanssa.

REMOULADEKASTIKE
2 dl majoneesia
1 suolakurkku
2 rkl pieniä kapriksia
1/2 sitruunan mehu
2 rkl hakattua tilliä
Sekoita majoneesi, hienonnettu ja valutettu suolakurkku, valutetut kaprikset, sitruunamehu ja tillihake. Tarjoa kalapuikkojen kanssa.

One Response to Voi pojat, mitä kalapuikkoja!

 1. Hannu Lahtinen says:

  Tässä se oikea Mamin haukipuikko resepti: http://nakitjamuusa.fi/mami-ja-pojat-kirjaa-pukkaa/

  Poikien kalapuikot

  Haukipuikot

  500 g haukea

  1 muna

  3 dl kermaa

  10 g suolaa

  valkopippuria

  1,5 dl vehnäjauhoa

  2 munaa

  1,5 dl korppujauhoa

  voita paistamiseen

  Jos kotona ei ole lihamyllyä, pyydä kauppiasta jauhamaan haukifileet. Jauha/jauhata fileet kahteen kertaan.
  Kun aloitat murekemassan teon, varmista, että kaikki ainekset ovat jääkaappikylmiä.
  Siirrä jauhettu hauki monitoimikoneeseen ja laita koneen mela pyörimään. Lisää muna ja kaada kerma sekaan ohuena nauhana. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  Vuoraa pitkänmallinen leipävuoka kelmulla ja kaada massa siihen. Kypsennä 95-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta eli noin tunti. Mureke sellaisenaan on kelpo ruoka, mutta se jalostuu hienosti kalapuikoiksi.
  Leikkaa jäähtyneestä haukimurekkeesta viipaleita ja jaa ne kolmeen osaan tai haluamasi kokoisiksi puikoiksi.
  Laita yhdelle lautaselle vehnäjauho, toiselle hieman vatkatut munat ja kolmannelle korppujauho. Pyöritä puikot ensin vehnäjauhossa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista runsaassa voissa. Nauti kuten haluat. Suoraan pannulta tai siistimmin lautaselta perunoitten ja remouladekastikkeen kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO