2/09/2014

Värikästä kesäruokaa

Kesällä kotikokin ruokalista kevenee kuin itsestään. Enää ei tee mieli raskaita liha-patoja, vaan raikkaita salaatteja, kalaa, marjoja ja hedelmiä. Tässä kesämenussa on juuri näitä kaikkia. Kuhanyytit kypsyvät nopeasti grillissä ja saavat mehevän aromin uudesta sipulista ja piparjuurituorejuustosta. Kalan kanssa sopii mainiosti italialaistyyppinen panzanella-salaatti, johon ruokaisuutta tuovat leipäkuutiot. Aterian kruunaa kääretorttu, jonka täytteenä on sitruunatahnalla ja tuoreella mintulla maustettua kermavaahtoa sekä mansikoita. Sitruunatahnaa eli lemon curdia löytyy marketin hillohyllystä, ellei sitä viitsi itse tehdä. Nämä herkut kelpaavat vaikkapa osaksi juhannuksen tai kesäjuhlien ateriaa. Tällaisenaan kokonaisuus on hyvä kesäinen lounas tai päivällinen.

KALANYYTIT GRILLISSÄ h_kesäruoka 1
(neljälle)
n. 600 g kuha- tai siikafileetä
kevätsipulia tai uutta sipulia
kirsikkatomaatteja
suolaa
pippuria
piparjuurituorejuustoa

Poista kaloista ruodot ja leikkaa fileet reiluhkoiksi paloiksi.
Viipaloi sipulit ja puolita kirsikkatomaatit.
Repäise foliosta sopivankokoisia paloja ja laita kaksi päällekkäin. Nosta kalapalat foliolle ja ripottele niille suolaa ja pippuria. Nosta kalojen päälle sipulit ja kirsikkatomaatit ja viimeksi iso nokare piparjuurituorejuustoa.
Sulje folionyytit nipistämällä ne kiinni kulmista.
Paista grillissä noin 20 minuuttia (aika riippuu kalapalojen koosta). Nyytit voi paistaa myös 200-asteisessa uunissa.

PANZANELLA-SALAATTI h_kesäruoka 3b
2 paprikaa
1 pieni munakoiso
1 kesäkurpitsa
1-2 dl vihreitä tai mustia oliiveja
kirsikkatomaatteja
3 isoa palaa maalaisleipää
feta-juustoa tai mozzarellaa
ruohosipulia

Kastike:
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl tummaa balsamicoa
hiukan hunajaa
½ tl suolaa
mustapippuria
chilihiutaleita

Huuhdo paprikat, halkaise ne ja poista siemenet. Laita paprikat grilliin kuori alaspäin ja grillaa, kunnes kuori mustuu ja alkaa kupruilla ja paprikat pehmenevät. Ota pois grillistä ja laita ne suljet-tuun muovipussiin. Kun ne ovat jäähtyneet, kuori irtoaa helposti vetämällä. Paprikat voi paahtaa myös uunissa grillivastuksen alla.
Leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso viipaleiksi (ei kovin ohuita) ja voitele ne öljyllä. Paista nopeasti grillissä tai paistinpannulla. Anna jäähtyä ja puolita viipaleet.
Grillaa myös leipäviipaleet (eivät myöskään saa olla kovin ohuita) tai paista niihin pannulla väriä. Leikkaa jäähtyneet leivät kuutioiksi.
Puolita kirsikkatomaatit ja sekoita kastikkeen aineet keskenään. Viipaloi paahdetut paprikat.
Sekoita kaikki salaatin aineet tarjoilukulhoon ja kaada kastike salaatin päälle. Sekoita hyvin ja anna maustua kylmässä parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua.
Lisää salaattiin juuri ennen tarjoilua fetajuusto kohtalaisen kokoisina kuutioina (tai mozzarella).
Koristele ruohosipulilla tai muilla yrteillä.

MANSIKKAKÄÄRETORTTU
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte
1,5 dl kuohukermaa vatkattuna
3 rkl sitruunatahnaa (lemon curd)
tuoreita mintunlehtiä
tuoreita mansikoita
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään mausteet ja jauhot ja sekoita varovasti siivilöiden taikinaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.
Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon sitruunatahna. Leikkaa mintunlehdet pieneksi silpuksi ja levitä täytteen päälle. Lisää vielä viipaloidut mansikat ja kääri torttu napakalle rullalle.
Anna maustua kylmässä jonkin aikaa ennen tarjoilua. Tarjoa tuoreiden mansikoiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO