11/09/2014

Maistuisiko voileipä?

Kun muutama vuosi sitten ryhdyin Pilkkumi-blogia pitämään, kunnianhimoinen tavoitteeni oli julkaista vain omia reseptejäni. Kun en kumminkaan ole ruoka-alan ammattilainen, ei uusia ruokaohjeita synny ihan hurjaa tahtia.
Tai tavallaan syntyykin: harvoin kotikeittiössä valmistuu mitään aivan samalla tavalla kahta kertaa. Kaikista sörsseleistäni en kuitenkaan pidä kirjaa. Usein huomaan vasta siinä vaiheessa kun ruoka on lautasella, että tästähän olisi kannattanut kirjoittaa ainekset muistiin ja ottaa kuva. Ideoita ja inspiraatiota saan ruokalehdistä ja muiden ruokabloggaajien resepteistä. Jonnekin muistin sopukoihin tallentuu yhtä ja toista. Ellen ota reseptiä talteen, en aina pysty sitä enää jonkin ajan päästä jäljittämään, vaikka minulla aika hyvä ruokaohjemuisti onkin.

Tämä ruokavinkkini eli serranokinkku-vuohenjuustovoileivät, on lainattu. Muistan nähneeni jossain kuvan vastaavanlaisista leivistä, mutta en  saa mieleeni, missä. Jos muistaisin, kertoisin tietysti lähteen, sehän kuuluu hyviin tapoihin.
En edes muista tarkkaan, mitä leipiin alkuperäisen ohjeen mukaan laitettiin, mutta tässä muistinvarainen versioni: hyvää leipää (ei mitään höttöä), vuohenjuustoa, ilmakuivattua kinkkua ja varrellisia kapriksia.

Löysin kaupasta viikunavuohenjuustoa, joka on minulle uusi tuttavuus. Viikunan ansiosta juustossa on vieno makea vivahde, joka sopii hauskasti yhteen suolaisen kinkun ja kapristen kanssa. Yhtä hyvin leipiin sopii tavallinen vuohenjuusto tai vaikka brie, leipiähän voi muunnella oman maun mukaan. Serranokinkun tilalle voi laittaa esimerkiksi italialaista prosciuttoa tai kotimaista poron kylmäsavupaistia tai ihan tavallista savukinkkua. Ja ellei pidä kapriksista, kuka estää keihästämästä coctailtikkuun kirsikkatomaatteja tai vaikkapa ananaskirsikkaa.

Voileipiä tarjotaan vieraille nykyään aika harvoin. Tilalle ovat tulleet monenlaiset suolaiset leivonnaiset. Voileipäperinnettä voisi hyvin elvyttää, sillä esimerkiksi nämä leipäset syntyvät nopeasti ja näppärästi ja ovat mielestäni myös hauskan näköisiä. Ne maistuvat yhtä hyvin kahvipöydässä kuin illanistujaisten suolaisenmakeina suupaloina.

SERRANO-VUOHENJUUSTOLEIVÄT
hyvää leipää
pehmeää vuohenjuustoa
serranokinkkua
varrellisia kapriksia

Leikkaa leipä pienehköiksi paloiksi. Jos haluat, voit leikata kuoret pois ja paahtaa leivät.
Levitä jokaiselle leivälle paksulti vuohenjuustoa. Kiepauta kinkkuviipale ”rusetiksi”, nosta päälle varrellinen kapris ja kiinnitä cocktailtikulla leipään.
Tarjoa kahvin, teen tai viinin kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO