17/10/2014

Kaunista kalasoppaa

Kuten huomaatte, tuppaan aina vaan tekemään näitä kalaruokia. Kyllä meillä lihaakin syödään, mutta kalasapuskat onnistuvat minulta paremmin. Perinteinen kermainen lohikeitto on tosi hyvää, mutta oma suosikkini on myös tomaattipohjainen, välimerellinen kalakeitto. Pilkkumin arkistosta löytyy jo samantyyppinen punainen lohikeitto. Tämä on siitä yhdenlainen muunnos. Erona on muun muassa se, että tässä on mausteena ripaus sahramia.

Sahrami on hieno mauste, mutta sitä pitää käyttää varoen. Jos sitä ripsauttaa liian reilusti, liemestä tulee kitkerää. Kokemusta nimittäin on liikakäytöstäkin. Ensimmäisen kerran kokeilin sahramia vuosia sitten, kun halusin leipoa jouluksi sahramipullia. Taisin kaataa taikinaan koko sen pikkuruisen pussillisen, kun ajattelin, että eihän tätä tässä paljon ole. Niitä pullia ei syönyt kukaan.
Sahramia siis vain hippunen, niin keittoon tulee hieno aromi.
Välimeren maissa ei keittoon käytetä kermaa, enkä minäkään sitä aina laita, mutta joskus se pyöristää makua mukavasti.

Olen nimennyt tämän keiton kauniiksi, sillä sitä se mielestäni on: punaisen, oranssin ja vihreän sävyt samalla lautasella tarjoavat myös silmänruokaa. Harmi, ettette tästä ruudulta tunne keiton tuoksua, niin herkullinen se on.

VÄLIMEREN KALAKEITTO
n. 600 g kalaa fileenä (esimerkiksi lohta, ahventa tai kuhaa) Kaunis kalasoppa_verkkoon 2
1 prk jokiravunpyrstöjä tai pussi isoja pakastekatkarapuja
1 iso porkkana
4 perunaa
1 iso sipuli
pätkä purjoa
pieni fenkoli
3 valkosipulinkynttä (+ 1)
oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
paprikajauhetta
kuivattua timjamia
hippunen sahramia
7 dl vettä
½ dl kalakastiketta tai kalaliemikuutio tai kalafondia
(tarvittaessa suolaa)
½ dl kermaa
nippu lehtipersiljaa

Leikkaa sipulit, fenkoli ja porkkanat pieniksi paloiksi. Paista niitä hetki oliiviöljyssä ja lisää sitten ripaus paprikajauhetta, sahramia, timjamia sekä tomaattipyree ja laakerinlehdet. Anna mausteiden lämmetä hetki ja kaada joukkoon vesi ja kalakastike. Liemen voi maustaa kalakastikkeen sijaan myös kalaliemikuutiolla.
Lisää suolaa, ellei sitä ole tarpeeksi. Kalakastike itsessään on jo aika suolaista, joten purkista sitä ei välttämättä tarvitse enää lisätä.
Veden määrää keittoliemessä voi säätää oman maun mukaan. Minun makuni tämä keitto on ”lyhytliemisenä” eli melkeinpä patamaisena.
Kuori ja pilko perunat ja laita liemeen kypsymään. Lisää joukkoon reiluiksi paloiksi leikatut kalafileet ja anna kiehua vielä hetki. Kala kypsyy nopeasti, joten kovin kauan sitä ei kannata keittää, etteivät palat hajoa. Lisää viimeksi ravut ja anna niiden kuumentua, mutta älä keitä, etteivät ne muutu sitkeiksi. Lorauta joukkoon hiukan kermaa ja silppua sekaan lehtipersiljaa juuri ennen tarjoilua. Jos pidät valkosipulista, purista vielä viimeksi joukkoon yksi kynsi, niin saat soppaan kunnon valkosipulinmaun.

6 Responses to Kaunista kalasoppaa

 1. Pirjo says:

  Piti heti kokeilla. En ole juurikaan lohikeittoa tehnyt mutta tämä oli mukava yllätys.- Sahramia ei ollut mutta ensi kerralla ehkä sitäkin löytyy:)

  • Maikku says:

   Pirjo, kiva kun kiinnostuit ja kokeilit. Ja mukavaa, että kommentoit täällä blogissa.
   Keitto onnistuu toki ilman sahramiakin, mutta kannattaa myös kokeilla joskus sahramin kanssa.

   t. Maikku

   • Pirjo says:

    Hei! Pitkästä aikaa taas tein tätä ihanaa kalasoppaa. Oli mukava rapujuhlien alkuruoka. Ohje lähti jakoon, kun vieraatkin ihastuivat:) Tällä kertaa oli sahramia mutta laakerinlehtiä ei sattunut olemaan.

    • Maikku says:

     Pirjo, onpa mukavaa, että resepti on jäänyt mieleesi ja laitoit sen myös jakoon. Eikä ole niin tarkkaa, vaikka joku raaka-aine puuttuu, aina voi soveltaa.

   • Ulla Raikaa says:

    Sain keittoa saaristossa, tosi hyvää, pitää tehdä omille vieraille.

 2. Maikku says:

  Ulla, ihanaa, että pidit keitosta, ja että reseptini leviää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO