24/10/2014

Mummin ja ystävän struudeli

Olen syksyn aikana törmännyt lehtiä lukiessani erilaisiin omenastruudelin ohjeisiin. Yksikään ei ole kuulostanut niin herkulliselta kuin tämä Mummin struudeli, jonka reseptin sain kauan sitten ystävältäni Mirjalta. Paitsi ystäväni, hän oli myös opiskelukaverini. En oikein viihtynyt yliopistokaupungissa ja ilman ystävääni elämä olisi ollut paljon ankeampaa. Muistan monet yhteiset kahvihetket, myös vuosia jälkeenpäin, kun molemmat olimme jo perheellisiä. Muistan myös suussa sulavan struudelin, jota hän tarjosi vaniljajäätelön kanssa.

Mielikuvissani leivonnainen oli uskomattoman herkullinen. Sitä en muistanut, että struudeli on aika tuhtia tavaraa: voita on taikinassa aikamoinen määrä. Olimme silloin hoikkia kuin pajunvitsat (hän on vieläkin), eikä tullut mieleenkään murehtia struudelin rasvamäärää. En ollut tehnyt tätä vuosiin, mutta kun resepti putkahti sattumalta esiin, oli pakko ryhtyä leipomaan (tunnustan, että vähensin voin määrän 200 grammaan ja sovelsin jauhomäärää sen mukaan). Leipoessani muistelin haikeana menneitä: näemme ystäväni kanssa nykyään ihan liian harvoin, mutta hänellä on aina paikka sydämessäni.

MUMMIN STRUUDELI
300 g voita
4 dl kermaviiliä
8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
täyte:
2 sitruunan raastettu kuori
4 omenaa
3 dl rusinoita
½ dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
päälle: mantelilastuja

Yhdistä pehmeä voi ja kermaviili ja sekoita kuivat aineet joukkoon. Koveta kylmässä noin puoli tuntia.Kauli levyksi. Peitä omenakuutioilla ja sitruunankuoriraasteella.
Sekoita mausteet ja rusinat sokeriin ja levitä omenakuutioiden päälle
Kääri rullalle ja voitele voilla
Ripota päälle mantelilastuja ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.
Tarjoa jäätelön kanssa.

Mummin struudeli verkkoon 4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO