22/12/2014

Helppoa ja hyvää

Joulukaan ei vielä ole ohi, mutta viisas varautuu ennakolta ja suunnittelee jo uudenvuoden menunsa valmiiksi. Harva niin tekee, mutta tässä kuitenkin jo muutama vinkki uutta vuotta varten. Ja voihan näitä toki tehdä vaikka joulunpyhinä alkupaloiksi tai iltapaloiksi.

Keskitalvi on yleensä blinien aika. Yhtä hyviä, mutta paljon yksinkertaisempia valmistaa ovat perunaletut, joille jokainen voi makunsa mukaan kehitellä lisukkeita. Valitsin tällä kertaa lettujen kaveriksi savuporotahnan, lohimoussen ja herkkusienisalaatin. Kaikki ovat hyviä siitä, että jos niitä jää, ne maistuvat mainiolta myös seuraavan päivän aamiaisella, joko leivän päällä tai vaikka munakkaan seurana. Jälkiruoaksi sopii kirpeänmakea sitruunajälkiruoka, jonka resepti löytyy Pilkkumin arkistosta lokakuun 2012 kohdalta.

PERUNALETUT
4 keskikokoista perunaa
½ dl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
2 munaa
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia
Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja survo soseeksi. Sekoita joukkoon jauhot, kerma ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja silppua joukkoon ruohosipulia.
Paista pannulla voissa kullanruskeiksi.

h_uusi vuosi_pilkkumi_verkko 1

SAVUPOROTAHNA
50 g savupororouhetta
100 g tuorejuustoa
150 g ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
1 rkl dijon-sinappia
1 omena kuorittuna ja kuutioituna
pätkä purjon vihreää osaa silputtuna
suolaa tarvittaessa
rosépippureita murskattuina

Sekoita keskenään tuorejuusto ja ranskankerma. Notkista tilkalla maitoa, jos seos on liian pak-sua. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja rosépippureilla
Sekoita joukkoon savupororouhe ja laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

HERKKUSIENISALAATTI
200 tuoreita herkkusieniä
2 herkkukurkkua kuutioituna
3 isoa valkosipulinkynttä silputtuna
150 g turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunaoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
nippu persiljaa

Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Kuutioi kurkku ja purista kuutioista ylimääräinen neste pois Sekoita herkkusienet, kurkkukuutiot ja valkosipulinkynnet jogurtin joukkoon. Lisää sitruunaoliiviöljy ja mausta salaatti suolalla ja mustapippurilla. Silppua joukkoon persilja.

h_uusi vuosi_pilkkumi_verkko 3

LOHIMOUSSE
200 g graavattua lohta
1 punasipuli
150 g turkkilaista jogurttia
sitruunamehua
valkopippuria
1/2 dl tillisilppua

Leikkaa lohi ja sipuli pieniksi paloiksi ja sekoita ne turkkilaisen jogurtin joukkoon. Mausta sitruunamehulla ja ripauksella valkopippuria. Lisää joukkoon vielä tillisilppu. Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO