13/03/2015

Jauheliha muuntuu moneksi

Jauheliha on joka huushollissa tuttua, arkista ruokaa. Niin se on meilläkin, vaikka täytyy sanoa, että jossain vaiheessa jauheliharuuat eivät niin kovasti houkutelleet. Kun lapset olivat pieniä, tein niitä niin usein, että nyt kun itsekkäästi voi tehdä ruokaa vain kahdelle aikuiselle, valitsen usein jotain muuta.
Parasta jauheliharuokaa ovat oman äitini tekemät lihapullat: vaikka miten yrittäisin, en saa omiini samanlaista makua. Olen kyllä kysellyt neuvoja ja tehnyt niiden mukaan, mutta ihan samaan makumaailmaan en yllä.

Täytetty mureke_verkko2

Laadukas jauheliha on kyllä hyvä ruoan raaka-aine. Esimerkiksi karitsanjauheliha on todella maukasta, samoin riistasta tehty. Ja vaikka lihapullia on helppo tehdä, vielä helpompi on kääräistä jauheliha murekkeeksi. Arkisesta juhlavammaksi mureke muuttuu, kun sen sisään piilottaa jotakin hyvää, vaikkapa juustoa, vihanneksia tai mitä tahansa, mistä itse pitää.
Omena-sinihomejuusto-purjotäyte on minun makuuni tai yhtä hyvin mozzarella, aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit. Tässä, niin kuin monessa muussakin ruuassa, rajana on vain mielikuvitus.

Täytetty mureke_verkko3

Murekkeen voi tarjota vaikka pelkän salaatin kanssa tai sitten perinteisesti keitettyjen perunoiden ja kastikkeen kaverina. Tätä reseptiä varten paistoin paprikajauheella ja chilihiutaleilla maustettuja perunasuikaleita ensin kuumalla pannulla niin, että ne saivat väriä ja kypsyivät hiukan. Loppukypsennyksen tein uunissa.
Ja jos mureketta jää, siitä voi tehdä lämpimiä voileipiä: ohut siivu mureketta leipäviipaleelle, päälle hyvää juustoa ja leipä hetkeksi uuniin.

TÄYTETTY MUREKE
500–600 g naudan-, karitsan- tai hirvenjauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja
1 dl kermaa tai ruokakermaa
1 muna
tl suolaa
mustapippuria
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua timjamia tai pieni nippu tuoretta silputtuna

TÄYTE
pätkä purjoa
omena
sinihomejuustoa
1 paketti pekonia

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Mittaa korppujauhot kulhoon, sekoita siihen kerma ja anna seoksen turvota hetki. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne öljytilkassa paistinpannulla ja mikrossa. Anna jäähtyä ja lisää korppujauhoseokseen. Sekoita joukkoon myös kananmuna, mausteet ja jauheliha.

Vaivaa kaikki ainekset hyvin sekaisin ja paista ”koekakku”, jotta tiedät, ovatko mausteet kohdallaan. Lisää mausteita tarvittaessa. Levitä murekemassa leivinpaperin päälle tasaiseksi levyksi. Kuori ja pilko omena, pilko myös purjo. Ripottele murekelevyn päälle sinihomejuusto sekä omena- ja purjosilppu. Taittele levy murekepötkyläksi ja nosta se ”saumapuoli” alaspäin uunivuokaan. Peitä mureke pekoniviipaleilla ja paista uunissa tunnin verran. Tarjoa mieleistesi lisukkeiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO