9/07/2015

Yrttiöljy kruunaa kesäruoat

Kesä on kotikokille yhtä juhlaa, kun saatavilla on niin paljon ihania, tuoreita raaka-aineita. Satokauden tuotteita pitää nyt käyttää yllin kyllin. Esimerkiksi yrtit maistuvat kesällä aivan toisenlaisilta kuin talviaikaan, vaikka niitä kaupoista jo ympäri vuoden saakin. Itse kasvatetut, kesän valossa ja lämmössä (tänä vuonna enimmäkseen viileässä) kasvaneet basilikat, timjamit ja rosmariinit ovat täynnä makua. Niistä voi tehdä vaikkapa yrttiöljyä, joka kruunaa melkeinpä ruuan kuin ruuan. Sipaisu paahtoleivälle, pari lusikallista grillatulle kalalle, lihalle tai kasviksille antaa hienon aromin.

Yrttiöljyä voi käyttää myös salaatinkastikkeena. Vallan mainio kastike kalalle syntyy, kun sekoittaa ruokalusikallisen tai pari yrttiöljyä purkilliseen kermaviiliä. Myös uudet perunat voi pyöräyttää öljyssä. Kukin tekee yrttiöljyn lempiyrteistään. Minä yhdistin viimeksi lehtipersiljaa, basilikaa ja tilliä. Pusersin joukkoon myös yhden valkosipulinkynnen ja maustoin ripauksella sormisuolaa. Mikä tahansa suola käy, mutta jotenkin suolahiutaleissa on mielestäni paras maku.

yrttiöljy2

Yrteillä maustettu öljy säilyy jääkaapissa reilun viikon. Kylmä tosin hiukan jähmettää sitä, mutta kun ottaa purkin hetkeksi huoneenlämpöön, öljystä tulee taas juoksevampaa. Itse pidän paksuhkosta yrtti-öljyseoksesta, mutta jos haluaa ”laihempaa”, se onnistuu, kun lisäämällä öljyn määrää.
Kauniiseen purkkiin tai pieneen pulloon pakattuna yrttiöljy on myös hyvä kesätuliainen.

YRTTIÖLJY
nippu basilikaa
nippu persiljaa
nippu tilliä
öljyä
suolaa
(valkosipulin kynsi)
Laita yrtit sauvasekoittimen purkkiin tai korkeareunaiseen kulhoon, puserra sekaan valkosipu-lin kynsi, kaada päälle ensin vähän öljyä ja hienonna yrttien kanssa tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljyä ja jatka hienontamista, kunnes seos on mielestäsi sopivaa koostumukseltaan. Mausta suolalla.
Mausteeksi sopii myös mustapippuri tai vaikka sitruunankuoriraaste.

2 Responses to Yrttiöljy kruunaa kesäruoat

  1. Tiina G says:

    Tämä aika vuodesta on niin ihanaa kun saa hyviä ja tuuheita yrttejä – osan kaupasta ja osan omasta parvekepuutarhasta!

  2. Maikku says:

    Tiina, totta puhut. Osa säilyy jopa pitkälle syksyyn, esimerkiksi rosmariini, jota viime vuonna napsin ruukusta terassilta vielä joulun alla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO