22/10/2015

Kalapullapäivä

Taas tuli tehtyä kalaruokaa, tällä kertaa ahvenfileistä. Yleensä paistan ahvenfileet rapeiksi voissa ja maustan pelkästään suolalla ja ripauksella valkopippuria. Ahven on niin hyvä kala, ettei sitä kannata liialla sörssäämisellä ja mausteilla pilata.
Vaihtelun vuoksi tein ahvenfileistä kalapyöryköitä – tai kalapullia, niin kuin meillä sanotaan. Kielen veivät mennessään nekin. Annoksen kruunasi itse tehty majoneesi, johon antoivat makua sitruuna, sardelli, valkosipuli ja persilja.

Kaikki eivät tunne sardellia, joten kerrottakoon, että se on sillinsukuinen pikkuinen kala, joka elää muun muassa Välimeressä. Englanniksi sardelli on anchovy. Sanan voisi kuvitella viittaavan anjovikseen, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tuntemamme anjoviksen kanssa, joka on kilohailista valmistettu maustekalasäilyke.
Sardelleja myydään pienessä lasipurkissa öljyyn säilöttyinä. Purkki on aika tyyris, mutta muuta-masta fileestä tulee jo reilusti makua. Kannattaa siis joskus ostaa purkillinen ja kokeilla esimerkiksi pizzan tai majoneesiin mausteena.

AHVENPULLAT

n. 700 g ahvenfileitä (tai muuta vaaleaa kalaa) Kalapyörykät2
1 sipuli tai pätkä purjoa pieneksi pilkottuna
2 tl suolaa
valkopippuria
sitruunan raastettu kuori
pari palaa vaaleaa leipää
1 dl kermaa
1 muna
voita ja öljyä paistamiseen

Poista leipäviipaleista kuoret, murenna ne kulhoon, kaada kerma päälle, jotta leipä pehmenee.
Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori. Kuullota sipuli- tai purjosilppu pannulla voissa ja anna jäähtyä.
Leikkaa kalafileet muutamaan osaan ja nosta monitoimikoneen kulhoon. Lisää suola, valkopippuri ja sitruunankuori ja jauha kala hienoksi massaksi. Lisää joukkoon sipuli, leipä-kerma -seos ja kanamuna ja pyöräytä massaa koneessa vielä muutaman kerran.
Paista pieni pala pyörykkämassaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
Pyörittele haluamasi kokoisia kalapyöryköitä tai tee kalamassasta pihvejä. Sulata paistinpannulla nokare voita ja lisää tilkka öljyä ja paista pyörykät kypsiksi.
Tarjoa sitruunaisen majoneesin ja vaikka uunissa paistettujen lohkoperunoiden kanssa.

Sitruunamajoneesi1

MAJONEESI

3 keltuaista
2 rkl sitruunamehua
2 tl dijonsinappia
2 sardellifileetä (jos sattuu olemaan) Sitruunamajoneesi2
1-2 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa
1,5 dl öljyä
3 rkl silputtua persiljaa

Laita keltuaiset, sitruunamehu, murskatut valkosipulinkynnet ja mausteet korkeareunaiseen kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää öljyä vähitellen sekoittimen käydessä, kunnes seos muuttuu paksuksi. Lisää joukkoon hienoksi silputtu persilja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO