5/01/2016

Mamma mia, mitä lihapullia!

Jouluruuat on syöty ja ruokalistalle kaipaa jo jotain ihan muuta. Hyvää arki- ja miksei sunnuntairuokaakin ovat lihapullat, joiden reseptiä voi muokata mielin määrin. Lihapullataikinaan voi hyvin sekoittaa esimerkiksi joulusta jääneet juustonjämät. Jos sattuu olemaan esimerkiksi parmesania, voi lihapalleroihin taikoa Italian mamman makuja valmistamalla myös mehevän tomaattikastikkeen, joka maustetaan basilikalla tai lehtipersiljalla. Lihapulliin paistetaan ensin väriä pannulla, mutta loppukypsennyksen ne saavat kastikekylvyssä uunissa. Pinnalle ripaus juustoa ja loraus öljyä ja valmista on.
Parhailta nämä lihapyörykät ovat spagetin kanssa, mutta sopii niitä tarjota yhtä hyvin perunamuusinkin kera.

italialaiset lihapullat2

ITALIALAISET LIHAPULLAT

700 g hyvää jauhelihaa
1 kananmuna
2 palaa vaaleaa leipää
kermaa tai vettä
½ dl raastettua parmesan-juustoa
suolaa
mustapippuria
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa

Hienonna sipuli pieneksi ja paista samalla tavalla kuin tomaattikastikkeeseen.
Lisää loppuvaiheessa hienonnettu valkosipuli ja paista hetki lisää.
Anna sipuleiden jäähtyä hetki.
Kaada korppujauhot tai leipäpalat kulhoon. Minulla oli itsetehtyjä korppujauhoja jotka olin tehnyt murskaamalla kuivattua vaaleeta leipää. Lorauta päälle maitoa sen verran, että peittyvät. Anna turvota pari minuuttia. Purista liika maito korppujauhoista/leivästä.
Laita kulhoon, jauheliha, turvotetut korppujauhot, kananmuna, parmesanraaste, paistetut sipulit, hienonnetut basilikanlehdet, suolaa ja mustaapippuria.
Sekoita tasaiseksi massaksi, mutta älä vaivaa liikaa, lihapullista tulee helposti liian kovia.
Muotoile 10 isohkoa lihapullaa taikinasta.
Kuumenna reilusti öljyä pannulla ja paista lihapullia 5 kerrallaan joka puolelta kauniin paahtuneen ruskeiksi. Lihapullien ei ole tarkoitus kypsyä kokonaan sisältä tässä vaiheessam joten ota kaunis paistopinta lihapulliin.
Kun lihapullat on paistettu kaada tomaattikastike uunivuokaan ja lihapullat sen päälle. Paina lihapullia hieman tomaattikastikkeeseen ja riputtele pinnalle lisää parmesanraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Keitä pasta sillä välin valmiiksi.

TOMAATTIKASTIKE
800g tomaattimurskaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tl fariinisokeria
3 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
ripaus kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta
basilikan lehtiä hienonnettuna
oliiviöljyä

Leikkaa sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Kuullota pannulla reilussa öljyssä öljyä pannulla ja lisää sipulit mukaan kun öljy on kuumennut. Lisää ½ tl suolaa sipulin kanssa pannulle. SIpulin lisääminen täsäs vaiheessa laittaa sipulin itkemään ja tuo sipulin luontaisen makeuden esiin paistettaessa.
Paistele sipuleita keskilämmöllä rauhassa kunnes sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Tässä menee aikaa n. 5-7 minuuttia.
Kaada tomaattimurska kattilaan ja lisää joukkoon sipulit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO