15/02/2016

Mausteista possua uunissa

Tein viime syksynä monta hyvää possuateriaa Vampulassa kasvaneen Hornan vapaan possun lihasta. Yksi iso kasslerin kimpale oli vielä jäänyt pakastimeen odottamaan valmistusvuoroaan. Vuoro tuli nyt, kun oli viikonloppuna tarpeeksi aikaa puuhastella ruoan parissa. Rakastan kaikenlaisia happamanmakeita hillokkeita ja kastikkeita, muun muassa mangochutneyta ja erilaisia BBQ-sooseja.

Keksin yhdistää nämä lempparit kastikkeeksi, maustaa possua myös italialaisilla yrteillä ja kypsentää pitkään uunissa. Aina eivät kokeilut onnistu, mutta tästä tuli tosi hyvää. Kahdelle hengelle jättimäiseltä tuntunut lihamäärä ei enää ollutkaan niin iso: maku oli niin herkullinen, että possua tuli syötyä enemmän kuin liharuokaa yleensä kerralla.

Lihan paistoliemestä saa muuten hyvän kastikkeen, kun ottaa siitä osan talteen, siivilöi, keittää hiukan kokoon ja lisää kermaa. Liemessä on sen verran makua, ettei kastikkeeseen juuri tarvitse mausteita lisätä, korkeintaan vain ripaus mustappipuria.

MANGO-BARBEQUE-KASSLER

n. 1,5 kg porsaan kassleria
italialaista yrttimaustetta (sisältää mm. oreganoa, basilikaa, valkosipulia, salviaa, mustapippuria, korianteria, inkivääriä ja valkopippuria) kassler2
tuoretta rosmariinia
2 isoa sipulia
1,5 dl mangochutneya
1 dl barbeque-kastiketta
2 rkl lihafondia
ripaus chipotle-chilihiutaleita
2,5 dl vettä
Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen sen valmistamista. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa kassler noin 1,5 sentin viipaleiksi ja ripottele viipaleille molemmin puolin yrttimaustetta.
Kuori ja viipaloi sipulit. Laita lihaviipaleet uunivuokaan kerroksittain tai limittäin sipuliviipaleiden ja rosmariininlehtien kanssa.
Sekoita mangochutney, barbeque-kastike, lihafondi ja vesi keskenään ja kaada lihojen päälle niin, että ne juuri ja juuri peittyvät.
Kypsennä ainakin kaksi tuntia uunissa. Tarkista välillä, ettei liha kuivu. Voit tarvittaessa lisätä hiukan vettä. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja uunijuuresten kanssa. Lihan paistoliemestä saa myös herkullisen kastikkeen suurastumalla ja lisäämällä kermaa ja mausteita.

kassler3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO