3/03/2016

Purkillinen aurinkoa

Appelsiinihillo2

Appelsiinit ovat parhaimmillaan juuri nyt, ja niitä pitää tietysti syödä sellaisenaan, tuoreena. Meikäläisessä asuva ikuinen hillonkeittäjä ei kuitenkaan voinut vastustaa kiusausta ja kokeilla, millaista hilloa sitruksista syntyy.
Hyvää syntyi, ainakin sata kertaa parempaa kuin se perinteinen, äkkimakea ja tahmea appelsiinimarmeladi, jonka joukossa on kitkeränmakuisia kuorenpalasia. Minunkin hillossani on appelsiininkuorta, mutta hienonhienoksi raastettuna, ja vain vähän.

Raaka-ainelista on lyhyt: appelsiineja, sitruunamehua ja hillosokeria. Tavallinen sokeri olisi toisaaltaa parempaa, mutta jos sitä käyttää, pitää hilloa keittää kauan ja tulos on juuri sitä liian makeaa, josta en pidä. Hillosokerilla keittoaika on lyhyt ja hillo säilyttää appelsiinin raikkaan maun.
Olen tehnyt tätä aurikoisen keltaista hilloa jo pari kertaa ja taas on purkin pohja pian näkyvissä. Appelsiinien lisäksi hilloon voi laittaa myös muita sitruksia, esimerkiksi verigreippiä. Hillo hupenee nopeasti vaikkapa jogurtin mausteena ja paahtoleivän päällä vuohenjuuston kaverina.

APPELSIINIHILLO                                                            Appelsiinihillo3

1,5 kg appelsiineja
yhden appelsiinin kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
n. 400 g hillosokeria

Pese yksi appelsiini huolellisesti lämpimällä vedellä. Kuivaa ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Leikkaa appelsiineista ja verigreipistä kuori terävällä veitsellä ja irrottele hedelmäliha kalvottomiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Purista kattilaan vielä yhden sitruunan mehu. Lisää hillosokeri ja keittele hilloa miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia. Jos pinnalle kertyy vaahtoa, kuori se pois. Kaada hillo purkkeihin ja anna jäähtyä. Hillosta ei tule marmeladimaisen lohkeavaa, vaan pehmeää ja löysähköä.

Appelsiinihillo4

Appelsiinihillo1

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO