14/04/2016

Liemessä sen salaisuus

Tähän aikaan vuodesta alkaa tehdä mieli keveitä keväisiä ruokia eikä raskaita lihapatoja, mutta kun viime syksyltä pöytälaatikkoon oli unohtunut yksi possuresepti, tarjoilen sen nyt tässä. Tämä on yksi niistä ruoista, joita tein kokeillessani, millaista on vapaana Vampulassa kasvanut Hornan possu. Ja hyväähän se oli, muodossa jos toisessakin, esimerkiksi tässä omenaisessa possupadassa.

Omena sopii hyvin porsaanlihan kanssa yhteen ja kun tuoreeseen omenaan yhdistää vielä omenasiideriä, hyvää sinappia ja yrttejä ja antaa kaiken muhia uunissa pitkään, syntyy herkullinen lopputulos. Murea liha ja maukas liemi eivät kummoisia lisukkeita kaipaa. Itse tein palsternakoista pyreetä ja keitin perunoita possupadan kaveriksi.

h_omenapossu3B

OMENAISTA POSSUA
1 kg porsaan suikalepaistia
2 isoa sipulia
2 isoa omenaa
1 pullo kuivaa omenasiideriä
3 rkl kokojyväsinappia
ripaus mietoa chilirouhetta
1 rkl lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
suolaa (tarvittaessa)
muutama tuore salvianlehti tai ripaus kuivattua salviaa
(tuoretta rosmariinia)
paistamiseen voita ja öljyä
maissijauhoja suurustamiseen

Kuori sipulit ja omenat. Leikkaa sipulit viipaleiksi ja omenat lohkoiksi. Ruskista porsaanlihasuikaleet parissa erässä kuumalla paistinpannulla voin ja öljyn seoksessa. Mausta suolalla ja chilillä.
Siirrä lihat uuninkestävään pataan ja lisää sinne myös sipuliviipaleet ja omenalohkot. Huuhdo pannu tilkalla vettä ja kaada se vuokaan lihojen päälle. Sekoita kokojyväsinappi omenasiideriin ja kaada myös se pataan. Lisää muutama salvianlehti ja hiukan tuoretta rosmariinia.
Kypsennä 180-asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Liha kypsyy varmaan nopeamminkin, mutta pitkä kypsennysaika tekee siitä vielä maukkaampaa ja mureampaa. Jos haluat possun siideriliemestä kastikemaisempaa, suurusta se esimerkiksi maizenalla.
Tarjoa perunasoseen, keitettyjen perunoiden tai keitetyn speltin kanssa. Myös erilaiset juurekset maistuvat possupadan kanssa.

h_omenapossu2B

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO