23/11/2016

Ihanaa syysruokaa

Kauppojen vihannestiskeillä on tänä syksynä ollut hyvin tarjolla erilaisia kurpitsoita. Aika usein omia ostoksia tehdessäni olen kuullut miten ihmiset niitä ihailevat, mutta vain harva poimii ostoskoriinsa.
Kauppa jakaa myös kurpitsareseptejä ja ovathan niitä aikakauslehdetkin pullollaan. Silti kurpitsa oudoksuttaa, moni kun tuntee sen vain etikkaisena säilykkeenä.
Kurpitsat ovat kokeilemisen arvoisia. Meillä on syöty syksyn mittaan jo monta hokkaidoa (se pyöreä kurpitsa, jolla on vihreä kanta) ja myskikurpitsaa (se pitkulainen). Kummastakin lajikkeesta saa mainion kasvisaterian tai lisukkeen lihalle tai kalalle. Maku on miedon makea, muistuttaa ehkä hiukan bataattia.

Vaikeaa ei kurpitsa-aterian valmistaminen ole: mausteita ja öljyä pintaan ja uuniin.
Tämän myskikurpitsan siemenkuppiin laitoin pilkottuja kirsikkatomaatteja ja valkosipulia. Pehmeäksi kypsyneen ”kurpitsanlihan” voi halutessaan pehmentää haarukalla ja lisätä joukkoon esimerkiksi tuorejuustoa tai vuohenjuustoa. Näin syntyy ihana kurpitsasose, jonka voi syödä suoraan kurpitsankuoresta.
Jos aterialle kaipaa vielä jotain tuhdimpaa, kurpitsan seuraksi sopii hyvin melkeinpä millainen liha vain. Miksei myös mausteinen makkara, esimerkiksi bratvursti.

dav

MYSKIKURPITSAA JA TOMAATTIA
puolikas myskikurpitsa/ruokailija
kirsikkatomaatteja
tuoreita yrttejä: rosmariinia ja timjamia
valkosipulia pilkottuna
suolaa
öljyä
(tuorejuustoa tai vuohenjuustoa)

Halkaise kurpitsat ja poista siemenet. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan ja pilko valkosipulinkynnet. Voitele kurpitsa öljyllä, täytä siemenkuppi tomaatti- ja valkosipuliviipaleilla.
Ripottele päälle suolaa ja silputtuja yrttejä.
Paista 200-asteisessa uunissa kunnes kurpitsa on kypsää. Keskikokoinen myskikurpitsa kypsyy noin kolmesta vartista tuntiin.

uunikurpitsa3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO