29/11/2016

Leipä ja juusto samassa paketissa

Hyvän ruoan ystävällä on tunnetusti monia heikkouksia. Minun heikkouteni ovat hyvät juustot. Vaikka olen yrittänyt, en saa makua ns. prosenttijuustoihin. Toki tuotekehitys on muokannut niitäkin paremmiksi, mutta silti ne ovat mielestäni aika lailla kumimaisia ja mauttomia.
Arjessa en juustoja kovin paljon syö, mutta herkutteluun ostan aina kunnon juustoja. Jostain syystä juustonhimo iskee tavallista kovempaa pimeään vuodenaikaan. Nyt maistuu viipale vuodenjuustoa hyvän hillon kanssa tai nokare sinihomejuustoa keiton ryydittäjänä.
Juustoherkut ovat myös aika mainioita glögin kavereita. Muistan nuoruudestani juustotortun, jota meillä tehtiin iltapalaksi ja vierastarjottavaksi. Siinä ei ollut paljon muuta kuin juustoraastetta ja kermaa, ja hiukan sinappia makua antamassa. Pohjataikina taisi olla aika tuhti voitaikinan tapainen.
Samaa makua tavoittelin tässä juustopiiraassa, mutta en tehnyt kovin rasvaista pohjaa, vaan pikemminkin leipäisen taikinan. Tässä ovat siis leipä ja juusto samassa paketissa.
Juuston lisäksi täytteeseen sopivat esimerkiksi savuporoleikkele tai -kinkku. Hedelmäisen salaatin kanssa piiraasta saa pienen aterian. Kun piiras on tuhti, salaatin raikkaus tasapainottaa sitä hyvin.

juustopiiras2

JUUSTOPIIRAS
2 dl vettä
yrttisuolaa
1 muna
5–6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
loraus öljyä
voitelemiseen voisulaa

Täyte:
2oo g voimakasta juustoa raasteena juustopiiras3
2 ½ dl kermaa
2 rkl Dijon-sinappia
100g savuporoa tai savukinkkua
3 kananmunaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia

Mausta vesi yrttisuolalla ja sekoita veteen jauhot ja leivinjauhe. Lisää öljytilkka ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja ( halkaisija n. 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se vuokaan. Taikina saa tulla reunojen yli.
Sekoita keskenään juustoraaste, kerma, sinappi ja kananmunat. Lisää savuporo tai -kinkku pieninä kuutioina täytteeseen. Mausta mustapippurilla ja tuoreella tai kuivatulla timjamilla oman maun mukaan.
Kaada täyte taikinan päälle ja taita taikinan reunat täytteen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes juustotäyte on kypsää. Nosta pois uunista ja voitele reunat voisulalla. Tarjoa hedelmäisen salaatin kanssa.

hedelmainen-salaatti

HEDELMÄINEN SALAATTI
vihreää salaattia
1 ruukku viinisuolaheinää
1 ruukku rucolaa
1 pieni fenkoli
1 persimoni
½ granaattiomenan siemenet
ananaskirsikoita
pakasteherneitä

Asettele salaatti, viinisuolaheinä ja rucola laakealle vadille. Lisää salaattiin ohueksi viipaloitu fenkoli, kuorittu ja kuutioitu persimoni, puolen granaattiomenan siemenet, ananaskirsikat ja sulatetut pakasteherneet. Mausta kastikkeella juuri ennen tarjoilua.

Kastike:
2 rkl valkoista balsamicoa
1 tl sinappia
4 rkl sitruunaoliiviöljyä (tai tavallista + 1 rkl sitruunamehua)
hunajaa maun mukaan
ripaus suolaa ja mustapippuria

2 Responses to Leipä ja juusto samassa paketissa

  1. Pirjo says:

    Oli hyvää. Vieraatkin olivat ihastuneita. Mukava tehdä joitain vähän tavallisuudesta poikkeavi salaatteja.

    • Marja-Liisa says:

      Pirjo, olipa kiva, että kokeilit ja että piditte salaatistani. Käytän usein jotain hedelmää salaatissa. Oletko kokeillut ripotella salaattiin esimerkiksi kuivattuja karpaloita? Kun kastike on etikkainen vinegretti, kuivatut karpalot tuovat mukavasti salaattiin makeutta ja kauniitakin ne ovat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO