29/11/2016

Lohta ja purjoa ruispiilossa

Joulun alla on kaikenlaista puuhaa aika lailla, kannattaa siis oikaista siinä missä voi. Esimerkiksi taikinanteon voi unohtaa silloin tällöin ja kipaista kauppaan. Valmiit taikinat eivät tietysti täysin omatekoisia päihitä, mutta aika hyviä ne nykyään ovat.
Pidän pakastimessa kaiken varalta piirakkataikinaa, josta voi tehdä sekä suolaisia että makeita piirakoita. Tykkään myös ruis-perunataikinasta suolaisissa piirakoissa.
Piirakan sijaan teen joskus pieniä suolapaloja. Vähän kuin minikalakukkoja syntyy ruisperunataikinasta, lohesta, purjosta ja pekonista. Pekonin voi hyvin jättää pois, ellei halua sekoittaa lihaa ja kalaa, mutta aika kivan savun maun se kyllä antaa.
Rukiinen lohirulla maistuu hyvin glögin kanssa.

RUKIINEN LOHIRULLA
1 pkt ruisperunataikinaa (pakaste)
n. 500 g lohifileetä
suolaa
mustapippuria
pala purjoa
(pekonia)
seesaminsiemeniä
voisulaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Irrota lohifileestä nahka ja leikkaa kala pieniksi paloiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Viipaloi purjo ohuiksi viipaleiksi ja kuullota hetki pannulla öljyssä, jotta se pehmenee. Anna jäähtyä.
Kauli sulanut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä päälle lohiviipaleet ja niiden päälle purjo. Jos haluat laittaa rullaan myös pekonia, leikkaa se pieniksi paloiksi ja lisää päällimmäiseksi täytteeseen. Kääri taikina rullalle ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele voisulalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista, kunnes rulla on kypsä ja saa hiukan väriä. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.

rukiinen-lohirulla2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO