8/02/2017

Lempiruuan uusi muoto

Olen kausiruokaihminen, suosin lähiruokaa, ja ostan ehdottomasti mieluiten kotimaista, aina kun se on mahdollista. Joskus täytyy silti poiketa näistä periaatteista. Monen muun maan ruuissa kun on vastustamattomia herkkuja, joihin tarvitaan muutakin kuin kotoisia aineksia.
Yksi lempiruuistani on italialainen melanzane alla parmigiana eli munakoisopaistos, jossa on mehevä tomaattikastike, paljon mozzarellaa ja parmesaania sekä tietenkin tuoretta basilikaa. Saman makuelämyksen saa helposti myös munakoisosta tehtyyn pizzaan..
Munakoisopizza oli jo viime vuonna yksi ruokablogien suosikkiresepteistä, ja koska munakoiso on mainio vihannes, minunkin piti sitä tietysti kokeilla.
Omaan makumieltymykseen sopii parhaiten juuri tuo tomaatti-mozzarella-parmesaani-basilika -yhdistelmä, mutta kuka estää päällystämästä pizzaansa vaikkapa jauhelihalla tai katkaravuilla. Pizzaan voi hyvin käyttää valmista tomaattikastiketta tai -pyrettä, mutta vielä parempaa tulee, kun kastikkeen hauduttelee itse. Siihenkin on ohje tässä, ja kun sitä varmasti jää, sen voi käyttää seuraavana päivänä vaikka bolognese-kastikkeeseen tai sosekeittoon.

MEHEVÄ MUNAKOISOPIZZA

1 iso munakoiso
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Täyte
tomaattikastiketta
valkosipulisilppua
kirsikkatomaatteja
mustia kalamataoliiveja
1-2 palloa mozzarellaa
raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa (rucolakin käy)
mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi pituus-suunnassa ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä viipaleille oliiviöljyä (pullasudilla se onnistuu hyvin) ja paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes munakoisot pehmenevät hieman.

Nosta munakoisot uunista ja levitä niiden pinnalle tomaattikastike, valkosipulisilppu, kirsikkatomaatit, mozzarella ja parmesanraaste.
Laita pizzat takaisin uuniin ja paista vielä kunnes juusto on sulanut ja saanut hiukan väriä. Ota uunista ja mausta mustapippurilla. Revi pizzoille vielä tuoretta basilikaa tai rucolaa.

TOMAATTIKASTIKE
400 g tomaattimurskaa
loraus punaviinietikkaa
oliiviöljyä
1 punasipulia
4 valkosipulin kynttä
chilihiutaleita
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
fariinisokeria
Pilko kuoritut sipulit ja hauduta niitä viitisen minuuttia öljyssä kasarissa. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna hautua, kunnes kastike sakenee. Mitä kauemmin maltat hauduttaa, sitä parempi kastike tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO