2/06/2017

Lättäleipiä grillissä

Innostuin grillaamisesta oikeastaan vasta viime kesänä, kun hankimme kunnon hiiligrillin. Sen antamaa savuaromia ei pysty loihtimaan ruokiin kaasugrillillä, joten hiiliversio on ehdoton suosikkini. Nyt alkukesällä olen grillannut jotain melkein joka viikonloppuna, viimeksi paistoin grillissä muun muassa flatbreadia eli lättäleipää, joka tuntuu nyt olevan kovasti ”muotia”.

Flatbread-taikinoita on monenlaisia, useimmiten ne tehdään ihan tavallisesta vehnäjauhotaikinasta vesiliemeen. Minä tein taikinan piimään ja käytin spelttijauhoja. Piimä antaa leivälle mukavan happamuuden ja speltti maukkaan pähkinäisyyden.
Testileipien kanssa söimme tonnikalasta tehtyä kastikkeentapaista, jonka päälle laitettiin fetajuustoa. Jos haluaa oikein kunnon leipäkestit, tarjolle voi laittaa monenlaisia aineksia. Välttämättä ei tarvita muuta kuin nokare voita lämpimälle leivälle, jos se syödään muun ruuan lisukkeena.

LEIVÄT
3 dl piimää ( tai 2dl maustamatonta jogurttia ja 1 dl vettä)
1 tl kuivahiivaa
2 tl hunajaa
suolaa
3 rkl öljyä
n. 6 dl spelttijauhoja

Lämmitä piimä tai jogurtti ja vesi, sekoita joukkoon hiiva, hunaja ja suola.
Lisää öljy, ja jauhot vähän kerrallaan hyvin sekoittaen.
Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi ja anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Painele taikinasta ilmakuplat pois ja tee siitä tanko. Jaa tanko tasakokoisiin paloihin ja kauli ne soikeiksi pieniksi leiviksi.
Paista grillissä kummaltakin puolelta, kunnes leivät ovat saaneet väriä ja kypsyneet. Se käy mi-nuutissa tai kahdessa.
Pidä leivinliinan alla lämpiminä tarjoiluun asti. Nosta leiville haluamiasi päällysteitä ja tarjoa sel-laisenaan tai salaatin kanssa.

Täyte
1 prk tonnikalaa öljyssä
1 prk turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
2 rkl pieniä kapriksia
tilkka sitruunamehua
tl Dijon-sinappia
mustapippuria
ripaus suolaa tarvittaessa
Feta-juustoa
kevätsipulia

Valuta tonnikalasta ylimääräinen öljy ja hienonna se haarukalla. Pilko kevätsipulinvarret. Sekoita kaikki aineet jogurttiin, juustoa lukuun ottamatta.
Laita pari lusikallista tonnikalatäytettä lättäleivälle ja ripottele päälle murennettua Feta-juustoa. Nautiskele!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO