16/06/2017

Grillilohta ja aprikoosisalsaa

Grillaamisesta on nyt tullut meillä viikonloppujen ruuanlaittotapa. Onneksi ovat säät suosineet pieniä sateenropsauksia lukuun ottamatta. Kalaruokien ystävänä olen yrittänyt opetella, miten kalasta saa grillissä mehevää ja hyvää. Aika mukavasti onnistui viimeksi pulskan lohifileen grillaaminen. Maku oli mainio, sillä muutaman tunnin kylpy inkiväärillä ja valkosipulilla maustetussa marinadissa oli tehnyt tehtävänsä.
Kalan ihana savuinen aromi yhdessä aprikoosisalsan ja uusien perunoiden kanssa oli yksi alkukesän parhaista makunautinnoista. Hyvin siihen sopi myös katkaravuista ja ranskankermasta sekoitettu tahna.

GRILLATTU LOHI

700 g kirjolohi- tai lohifileettä
suolaa
Marinadi
2 rkl oliiviöljyä
½ dl valkoista balsamicoa
2 tl hunajaa
4 valkosipulinkynttä viipaleina
pala tuoretta inkivääriä viipaleina

Ripottele kalafileen päälle suolaa. Sekoita marinadin ainekset, kaada laakeaan astiaan ja nosta sinne myös lohifilee nahkapuoli ylöspäin. Anna kalan marinoitua jääkaapissa muutama tunti.
Nosta kala marinadista ja laita nahkapuoli alaspäin kaksinkertaisen folion päälle grilliin. Taita folion reunoja vähän ylöspäin, ettei kalan rasva valu hiilille. Grillaa, kunnes kala on kypsä, älä kuitenkaan liian kuivaksi.
Tarjoa uusien perunoiden ja aprikoosisalsan kanssa.

APRIKOOSISALSA
250 g kypsiä aprikooseja
2 uutta sipulia varsineen
100 g kirsikkatomaatteja
muutama ripaus chilihiutaleita
tuoretta timjamia tai persiljaa

Kastike
1 rkl sitruunaoliiviöljyä (tai oliiviöljyä ja sitruunanmehua)
2 rkl valkoista balsamicoa
mustapippuria

Halkaise aprikoosit, poista niistä kivet ja leikkaa hedelmät pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan ja pilko myös sipulit. Sekoita kastike ja kaada salsan päälle, lisää chilihiutaleita maun mukaan ja sekoita vielä hyvin. Silppua sekaan tuoretta timjamia ja anna maustua viileässä hetki ennen tarjoilua. Salsa sopii hyvin kaikenlaisten grilliruokien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO