18/08/2017

Kalaisa kesäkurpitsakeitto

Aika monesta kotipuutarhasta pukkaa tähän aikaan kesästä niin paljon kesäkurpitsaa, ettei aina tahdo keksiä, mihin kaikkeen sitä käyttäisi. Kesäkurpitsahan ei sinällään maistu juuri miltään ja varmaan juuri sen takia se taipuu monenlaisiin ruokiin, jopa leivonnaisiin.

Jotkut käyttävät kesäkurpitsaa  raakana esimerkiksi salaateissa, mutta itse pidän siitä enemmän kypsissä, lämpimissä ruuissa. Viimeksi kotikeittiössä syntyi tämä keitto, jossa mieto kesäkurpitsa sai makuparikseen kyläsavulohta ja kirpakkaa piparjuurta. Kermaisuutta keittoon tuo kylmäsavulla maustettu tuorejuusto.

Lisukkeeksi ei tarvita muuta kuin hyvää leipää.

KYLMÄSAVULOHELLA MAUSTETTU KESÄKURPITSAKEITTO

n. 1 kg kesäkurpitsaa
pieni purjo
2 valkosipulinkynttä
öljyä
8 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta
200 g kylmäsavulohituorejuustoa
150 g kylmäsavulohta viipaleina.
tl raastettua piparjuurta tai 1 rkl piparjuuritahnaa 
tilliä

Huuhdo kesäkurpitsa ja raasta se karkeaksi raasteeksi, viipaloi purjo ja pilko val-kosipulinkynnet. Kuullota kasviksia hetki öljyssä kattilassa. Lisää vesi ja ja kasvisliemijauhe. Anna kiehahtaa ja sekoita keittoon kylmäsavulohituorejuusto, raastettu piparjuuri tai piparjuuritahna.
Leikkaa kylmäsavulohiviipaleet pienemmiksi ja lisää keittoon. Hienonna tilli ja sekoita keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua ja jätä osa koristeeksi keiton päälle. Tarjoa keitto hyvän leivän kanssa.

One Response to Kalaisa kesäkurpitsakeitto

  1. Eppu says:

    Hyvältä näyttää ja varmaan maistuukin. Kaupan kesäkurpitsa odottaa jääkaapissa.
    Erittäin kiva, että muistat piparjuuren, se on ihanaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO