13/10/2017

Ah, mitä ahvenia!

Päivä on täydellinen, kun saa hyvän kalansaaliin. Niin kävi äskettäin kuulaan kauniina lokakuun päivänä. Ei tosin minulle, vaan isälleni, joka anteliaasti aina jakaa osan kaloistaan meille lapsille ja lastenlapsille.
Kävi vielä niin hyvä tuuri, että saaliiksi tuli ahvenia, jotka ovat mielestäni kaikkein parhaita kaloja.  Ne päätyivät paistinpannulle vain pari tuntia sen jälkeen kun ne oli nostettu vedestä, irrotettu verkoista, perattu ja fileoitu.
Seisoin vieressä ja katselin, kun ahven toisensa jälkeen muuttui hienoksi fileeksi. Siinä samalla keskusteltiin, mitä kaikkea hyvää ahvenista voi valmistaa. Muistimme kumpikin reseptin, jonka isäni vuosia sitten sai joltain ruokakurssilta. Kotona otin esiin vanhan reseptikirjan, johon olin ohjeen tallentanut ja ryhdyin hommiin.
Olin kirjoittanut reseptin muistiin vähän summittain. Jokaisesta raaka-aineesta ei muistissa ollut tarkkaa määrää, mutta onneksi  tällä kokkailukokemuksella pystyy jo soveltamaan. Tavallista sipulia ei kotoa löytynyt, mutta hyvin toimi punasipulikin sen sijaan.

BASILIKA-AHVENET
n. 600 g ahvenfileitä 
suolaa
vehnäjauhoja
voita
1 punasipuli
250 g smetanaa tai ranskankermaa
3 rkl sitruunamehua
mustapippuria
tuoretta basilikaa

Ripottele ahvenfileille suolaa, kaada vehnäjauhot lautaselle ja pyörittele fileet jauhoissa hyvin molemmin puolin. Laita paistinpannuun kunnon kimpale voita, paista kalat kullanruskeiksi ja siirrä ne laakeaan uunivuokaan. Pidä lämpimänä uunissa.
Viipaloi sipuli ja kuullota se voissa pehmeäksi. Lisää pannulle smetana (ranskankermakin sopii) ja loraus sitruunamehua ja anna seoksen kiehua hiukan sakeammaksi. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Silppua joukkoon iso nippu tuoretta basilikaa ja levitä seos ahvenfileiden päälle. Tarjoa esimerkiksi juuressoseen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO