21/02/2018

”Syö enemmän kalaa!”

Joskus on hauska selata keittokirjoja ja ruokalehtiä tuntitolkulla. Suunnitella, mitä ruokaa laittaisi ja kirjoitella kauppalistoja. Sitten on niitä päivä, jolloin päivän menu ole selvillä vielä silloinkaan, kun ottaa pannuja ja patoja esille kaapista.

Niin kävi juuri äskettäin, yhtenä laiskana lauantaina, kun en oikeastaan olisi viitsinyt tehdä mitään, mutta pakkohan jotain oli syödä. Olin sulattanut kuhafileitä pakastimesta ja ihmettelin jääkaapin ovella, mitä ihmettä niistä tekisin. Silmiin osui purkki ricottajuustoa ja samassa muistin, että pakastimessa on pussillinen pinaattia. Hedelmävadilta löytyi pari sitruunaa. Siitä se lähti ja syntyi kuharullia, joissa on pinaatista ja ricottajuustosta tehty täyte.

Kala on aina hyvää ja tekipä siitä mitä vain, se yleensä valmistuu nopeasti. ”Syö enemmän kalaa, syö enemmän kalaa”, hoki pikkuinen tyttärentytär taannoin ja pisteli hyvällä ruokahalulla paistettua kuhaa suuhunsa. Neidin hokemassa on vissi totuus, kalaa pitäisi syödä enemmän.

Syökää tekin ja kokeilkaa vaikkapa näitä kuharullia. Niiden kanssa voi tarjota esimerkiksi keitettyjä perunoita tai perunamuusia. Minä paahdoin uunissa perunanpuolikkaita ja ison pellillisen värikkäitä vihanneksi.

PINAATTI-RICOTTATÄYTTEISET KUHARULLAT

4 isoa, nahatonta kuhafileetä (n. 600 g)
suolaa

täyte:
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pussi pakastepinaattia
öljyä
1 prk ricottajuustoa (tai pehmeää raejuustoa)
1 sitruunan raastettu kuori
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria

vuokaan:
1 sitruunan mehu
vettä
voinokareita

Ripottele kuhafileille suolaa ja anna suolaantua hetki. Sulata pinaatti. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne pehmeiksi öljytilkassa paistinpannulla. Lisää pannulle myös pinaatti ja anna paistua hetken aikaa niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Anna jäähtyä ja sekoita sipuli-pinaattiseokseen ricottajuusto, sitruunankuoriraaste ja kananmuna. Mausta suolalla ja mustapip-purilla.
Kiepauta kuhafileet rulliksi ja kiinnitä esimerkiksi hammastikulla. Nosta rullat voideltuun uuni-vuokaan ja täytä pinaatti-ricottaseoksella. Laita vuokaan sitruunamehua ja tilkka vettä sekä voinokareita. Laita voinokareita myös kuharullien päälle ja paista ne 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Tarjoa esimerkiksi uunivihannesten ja perunoiden tai pastan kanssa.

PS. Täytettä tulee tällä ohjeella enemmän kuin kuharulliin mahtuu, mutta sen voi käyttää vaikkapa keitetyn pastan kastikkeena.

nfd

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO