14/06/2018

Kesän ihanin piirakka

Raparperipaistos on meillä aina kuulunut alkukesään. Edellisessä asuinpaikassa odotin joka kevät malttamattomana, milloin ensimmäiset raparperinvarret kasvavat niin isoiksi, että niitä voi nyppiä maasta ja ryhtyä paistoksen tekoon. Monen monta kertaa sitä tehtiinkin, ja syötiin milloin vaniljajäätelön, milloin vaniljakastikkeen kanssa.
Nyt ei omassa puutarhassa kasva raparperia, mutta onneksi monella muulla sitä on lahjoitetta-vaksi asti. Osani olen minäkin saanut. Yhden satsin jo keitin hilloa ja yhden piirakankin sain ai-kaan. Kun leipominen ei ole lempilajini, pitää reseptien olla helposti ja nopeasti toteutettavia. Tässä on yksi sellainen: ei tarvitse muuta kuin sekoitella aineet keskenään, painella vuokaan, pilkkoa raparperit päälle ja laittaa paistumaan.
Taikinan salaisuus on fariinisokerissa ja mantelijauhoissa. Tumma sokeri tuo taikinaan toffeen aromia ja mantelijauhe mehevyyttä. Kumpikin sopii hyvin kirpakan raparperin kaveriksi.
Piirakan voi nauttia sellaisenaan tai tarjota sen kanssa jäätelöä tai vaniljakastiketta. Myös tuoreet mansikat sopivat hyvin annokseen.

MANTELINEN RAPARPERIPIIRAKKA
1 dl fariinisokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl mantelijauhoa
1 tl ruokasoodaa
1 ½ dl sulatettua voita
2 dl maustamatonta jogurttia
n. 5 dl raparperinpaloja
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita keskenään fariinisokeri, vehnäjauhot, mantelijauhot ja ruokasooda. Lisää sulatettu voi ja jogurtti ja sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele piirakkavuoka, jauhota se mantelijauhoilla ja painele taikina vuokaan. Levitä raparperinpalat taikinan päälle, ripottele niille hiukan fariinisokeria ja mantelijauhoa ja paista noin puoli tuntia.
Tarjoa vaniljajäätelön ja tuoreiden mansikoiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO