6/07/2018

Munakas on hyvää kesäruokaa

Kesä on kotikokin unelma-aikaa, kun saatavilla on niin paljon ihania, tuoreita raaka-aineita. Yksin-kertaisista aineista syntyy todella hyvää ruokaa esimerkiksi uusista perunoista ja kalasta eri muo-doissaan.
Lempiraaka-aineisiini kuuluvat myös kananmunat, joista saa kesäaterialle vaihdellen vaikka mitä. On onni asua paikkakunnalla, jossa voi ostaa tuoreita kananmunia suoraan tuottajilta.
Keitetyt munat ja munakkaat, ja kaikenlaiset kalaruoat ovat hyvä makupari. Munakas syntyy näppärästi myös uunissa, varsinkin silloin, jos ruokailijoita on enemmän. Ja jos vaikka lähtee mökille, munakkaan voi paistaa kotona valmiiksi ja pakata evääksi. Se maistuu kylmänäkin esimerkiksi ruisleivän kanssa.
Tässä uunimunakkaassa on myös katkarapuja, mutta ne voi yhtä hyvin jättää pois tai korvata jollain muulla. Mausteeksi ei tarvita muuta kuin ripaus suolaa ja mustapippuria ja paljon tuoretta tilliä tai ruohosipulia. Mehevyyttä munakkaaseen tuo juustoraaste.

UUNIMUNAKAS (4:LLE)
8 munaa
1,5 dl ruokakermaa
1 ps (180 g) pakastettuja katkarapuja 
1 dl (50 g) juustoraastetta
ripaus suolaa ja mustapippuria
tuoretta tilliä tai ruohosipulia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata katkaravut. Riko munat kulhoon, lisää ruoka-kerma ja sekoita hyvin. Lisää juustoraaste ja mausteet, ja tillisilppu.
Kaada munaseos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Ripottele katkaravut munakkaaseen ja painele niitä hiukan niin, että ne painuvat munaseokseen. Paista munakasta uunissa noin 20 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO