28/09/2018

Kalaa ja leipää savustuspussissa

Muistatteko vielä savustuspussin? Se tuli markkinoille joskus 90-luvulla ja taisi kokeilla sitä silloin muutaman kerran, mutta sen jälkeen se kyllä unohtui kokonaan. En edes tiennyt, että niitä edelleen valmistetaan, kunnes törmäsin Mika Rampan Perinneruokaa prkl -kirjassa savustettuihin ahvenleipiin, jotka valmistetaan savustuspussissa. Resepti löytyy myös hänen samannimisestä ruokablogistaan.
Kokeilunhaluisena ihmisenä innostuin tietysti heti ja ostin seuraavalla kauppareissulla leppälastusavustuspussin. Toki tiesin etukäteen, että pussisavulla ei saada ahveniin sellaista aromia kuin oikeassa savustuspöntössä, mutta halusin silti kokeilla. Savustuspussin kyljessä on hyvät ohjeet, miten sitä käytetään. Tosin myös reseptissä ohjeistetaan selkeästi.
Ohjeita seuraten onnistuin kuin onnistuinkin saamaan savustetut kalaisat leivät aikaan ja lopputulos oli yllättävän hyvä ja leipäset katosivat nälkäisiin suihin nopeasti. Oikeastaan vähän harmitti, kun ei tullut tehtyä kerralla enempää. Yhteen savustuspussiin ei tosin kovin suurta annosta mahdukaan.
Savustetut ahvenleivät ovat näppärä pieni ateria salaatin kanssa. Niistä saa myös hyvän alkupalan viinilasillisen kera.

SAVUSTETUT AHVENLEIVÄT
4 ahvenfileetä
1 varrasleipäviipaletta
2 kevätsipulia silputtuna
½ tl suolaa

Kastike
100 g creme fraichea
1 rkl sitruunan mehua
½ ruukku tuoretta tilliä hienonnettuna
½ suolaa
½ sokeria

Lisäksi
leppälastu-savustuspussi

Kuumenna uuni 275 asteeseen alalämmöllä pellin kanssa.
Ota esiin 4 ahvenfileetä. Poista keskiruodot tekemällä viilto molemmin puolin ruotoja. Kokeile sormella, jotta tiedät missä asti ruodot menevät.
Viipaloi kaksi kevätsipulia.
Ota yksi varrasleipä ja jaa se neljään osaan. Laita leivän päälle kevätsipuliviipaleita ja taittele kalaviipale näiden päälle. Mausta suolalla ja ripauksella sokeria.
Asettele kalaleivät savustuspussiin ja sulje pussi hyvin. Muista tehdä pari taitosta ja kääntää myös pussin kulmat.
Savusta 5 minuuttia. Sammuta uuni ja anna pussin olla vielä uunissa n. 10 minuuttia.
Tee sillä välin kastike. Sekoita creme fraiche, sitruunanmehu ja hienonnettu tilli. Mausta suolalla ja sokerilla.

nfd

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO