26/10/2018

Mehevää ja maukasta

Makkara ei ole suosikkiruokaani, enkä ole ollut hapankaalistakaan oikein innostunut, vaikka tiedän sen olevan hyvin terveellistä. Viime syksynä jouduin hiukan tarkistamaan mielipiteitäni, kun sain Viron-tuliaisena purkillisen hapankaalia. Maistelin sitä ensin suoraan purkista sellaisenaan ja se olikin paljon lempeämmän makuista kuin aiemmin kaupasta ostamani suomalainen hapankaali.
Yritin saada selvää, mitä purkin etiketissä kerrottiin ja voi olla, että tämä on arvausta, mutta luulen, että tämä virolainen versio oli jo jollain tavalla haudutettua.

Aloin miettiä, miten sitä voisi käyttää muutenkin kuin aterian lisukkeena ja silloin juuri kotiin tulleesta Maku-lehdestä löytyi hyvä resepti, braatvursti-hapankaalilaatikkoon. Siitä tuli heti yksi lempiruuistani, olisi voinut siltä istumalta syödä koko uunivuoallisen ihan yksin.

Ja kun taipumukseni on aina hiukan peukaloida valmiita reseptejä, lisäsin tähän omin päin hiukan tuoretta timjamia, vaikkei sitä alkuperäisessä ohjeessa ole. Timjani nimittäin sopii niin hyvin sekä kaalin että perunoiden seuraan. Tässä on kuitenkin se alkuperäinen Maku-lehden ohje, jolla syntyy mehevä ja maukas laatikkoruoka. Ellei koko annos mene kerralla, se on hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä.

Vinkiksi vielä se, että sitä virolaista lasipurkissa myytävää hapankaalia saa myös meidän kaupoista. Purkissa lukee Salvest praekapsas. Jos juuri sitä ei löydy, tavallinen kotimainen toimii varmasti yhtä hyvin.

BRAATVURSTI-HAPANKAALILAATIKKO
Ainekset (4 annosta)
200 g braatvursteja
1 sipuli
1–2 porkkanaa
1 rs (400 g) hapankaalia
1 rkl voita
1 rkl siirappia
½ tl suolaa
1 dl ranskankermaa

Pinnalle
400 g perunoita
1 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi (hienonnettuna)
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Pese, kuori ja viipaloi perunat. Jos haluat, voit käyttää perunat ruokaan myös kuorineen.
Pane perunaviipaleet kulhoon. Kääntele sekaan öljy, valkosipulimurska, suola ja pippuri.
Paloittele braatvurstit. Silppua sipuli. Raasta porkkanat (raastetta 2 dl). Huuhtele halutessasi hapankaali siivilässä ja painele kuivaksi.
Sulata voi paistokasarissa. Kuullota sipulia, porkkanaraastetta ja hapankaalia sekoitellen noin 7 minuuttia. Mausta seos siirapilla ja suolalla, lisää joukkoon ranskankerma.
Kaada seos uunivuokaan. Pyyhkäise kasari puhtaaksi, lisää tilkka öljyä ja paista makkarapalat vaaleanruskeiksi. Sekoita makkarat hapankaalin joukkoon.
Levitä perunaseos vuoan pinnalle. Paista braatvursti-hapankaalilaatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO