8/11/2018

Paljon porkkanaa, vähän tyrniä

Olen enemmän pullaihminen kuin kakkuihminen, mutta joskus kuitenkin iskee kakunhimo. Siihen on yleensä kaksi lääkettä, joko porkkanakakku tai tiramisu. Tiramisua teen yleensä silloin, kun on jotakin aihetta juhlaan tai tulee vieraita.
Porkkanakakkua taas voi tehdä milloin vaan, mutta minulle se on erityisesti syksyn kakku. Johtuu ehkä siitä, että varsinkin näin alkusyksyllä porkkanat ovat parhaimmillaan. Kakusta tulee ihanan mehevä ja se säilyy hyvin. Teen porkkanaiseni yleensä aika lailla samalla reseptillä, mutta vaihtelen välillä sokeri- ja jauholaatuja ja mausteita. Tällä kertaa keksin lisätä taikinaan tyrniä.
Ellei halua kakkuunsa sattumia tyrnin siemenistä ja kuorista, ne voi siivilöidä pois ja lisätä taiki-naan pelkän mehun. Tyrnin siemenissä on kuitenkin hyvää öljyä ja ne tuovat kakkuun hauskaa rapeutta, joten lisäsin sauvasekoittimella hienonnetut tyrnimarjat kaikkineen taikinaan.
Porkkanakakku kuorrutetaan usein tuorejuustokuorutteella, mutta josta syystä en ole koskaan siitä erityisemmin pitänyt. Itse en tee koskaan kuorrutetta, vaan koristelen kakkuni pekaanipähkinöillä ja saatan tarjota sen kanssa vaikka kermavaahtoa. Tästä versiosta tuli vähän fiinimpi, kun täytin kakkupalat omenasoseella ja pehmeällä ricotta-juustolla. Ricotta on ihanaa ja sopii hyvin sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin.

TYRNILLÄ MAUSTETTU PORKKANAKAKKU
4 kananmunaa
6 dl porkkanaraastetta
1 ¼ dl rypsiöljyä
1 dl tyrnimarjoja (n. 1/2-1 dl mehua)
2 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
5 dl vehnäjauhoja
pekaanipähkinöitä

Tarjoiluun
omenasosetta
ricotta-juustoa

Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Surauta tyrnit rikki sauvasekoittimella ja sekoita munien, öljyn ja porkkanaraasteen kanssa. Ellet halua kakkuusi tyrnien kuoria ja sie-meniä, voit siivilöidä taikinaan pelkän mehun.
Yhdistä jauhot, sokeri ja mausteet ja lisää kuivat aineet porkkanaraasteseokseen. Sekoita huolellisesti.
Kaada taikina korppujauhotettuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja tasoittele pinta. Laita taikinan pinnalle koristeeksi pekaanipähkinöitä.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 50–60 minuuttia. Anna jäähtyä.
Leikkaa kakku kolmioviipaleiksi (jos se on pyöreä) ja halkaise ne. Täytä palat omenasoseella ja ricottajuustolla. Voit myös halkaista ja täyttää kakun kokonaisena.
Tarjoa jälkiruokana tai kahvipöydässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO