20/11/2018

Purkista pastakastikkeeseen

Aina silloin tällöin sitä hurahtaa johonkin raaka-aineeseen ja käyttää sitä mahdollisimman monessa ruuassa. Säilykkeet eivät yleensä ole minun top ten -listani kärjessä, mutta Kala-Kallen savulohirouhe tomaattikastikkeessa pääsi heti ensikokeilun jälkeen suosikkien joukkoon. Tonnikala jää kirkkaasti toiseksi, niin paljon parempaa kotimainen, Kalajoella valmistettu lohisäilyke on.
Savulohirouhe on tosin hiukan harhaanjohtava nimitys, koska lohi on koostumukseltaan hienonhienoa hiutaletta. Rouhe on mielestäni paljon karkeampaa, mutta hällä väliä, pääsia on maku, joka on mainio. Lohihiutaleet uiskentelevat tomaattikastikkeessa, jossa on hiukkasen makeutta ja pikku. ruinen ripaus chiliä. Tuliseksi makua ei voi sanoa. Onneksi, sillä chilin poltteesta en välitä lainkaan.
Ensimmäisellä kerralla taisin laittaa savulohirouhetta perunalaatikkoon ja sen jälkeen pastakastikkeeseen, mihin se mielestäni paremmin sopiikin. Olen jo tehnyt monta kastikevariaatiota, tässä reseptissä lohisäilykkeen seuraan pääsivät lehtikaali ja lempituorejuustoni chili-paprika.
Savulohirouheesta saa myös hyvän tahnan, kun sekoittaa sitä maustamattomaan tuorejuustoon. Tahnalla voi päällystää voileipiä tai täyttää munakasrullaan. Ja mikä estää kokeilemasta sitä vaikkapa sosekeitossa tai suolaisen piirakan täytteessä.

SAVULOHI-LEHTIKAALI-SPAGETTI
350 g spagettia
3 isoa lehtikaalin lehteä
2 valkosipulin kynttä
3 rkl öljyä
2,5 dl kaurakermaa tai tavallista ruokakermaa
100 g chili-paprikatuorejuustoa
1 prk Kala-Kallen savulohirouhetta tomaattikastikkeessa
mustapippuria
suolaa
parmesaania

Laita spagetti kypsymään runsaaseen, suolalla maustettuun veteen. Valmista pastan kiehuessa kastike.
Huuhtele lehtikaalin lehdet, irrota lehtiruodit ja leikkaa kaali pieniksi suikaleiksi. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Lorauta kattilaan öljyä ja kuullota siinä valkosipulia ja lehtikaalia, kunnes se hiukan pehmenee.
Lisää joukkoon kaurakerma, savulohirouhe ja tuorejuusto ja anna kiehahtaa, niin, että kastike hiukan sakenee. Sekoita kastike spagetin joukkoon ja annostele lautasille. Mausta mustapippurilla ja raasta vielä päälle parmesanjuustoa ja nauti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO