27/11/2018

Kullankeltaista ja makeaa

Tähän aikaan vuodesta olen aina täynnä intoa. On niin hauskaa suunnitella, mitä tänä vuonna tekisin ruokalahjoiksi ystäville. Selaan keittokirjojani, ruokalehtiä ja nettisivuja inspiraatiota etsiessäni. Ylättäen idea löytyikin nyt omasta jääkaapistani, kun huomasin, että vielä on vähän jäljellä chilillä maustettua, tuoreista aprikooseista tehtyä hilloa, jota kesällä keittelin.
Tähän aikaan vuodesta ei saa tuoreita aprikooseja, mutta persimonit ovat parhaimmillaan. Ne ovat todella makeita ja siksi hilloon kannattaa laittaa hiukan myös kuivattuja aprikooseja, sitruunamehua ja omenaviinietikkaa, jotka taittavat makeutta aika hyvin.
Persimonit ovat juuri tämän sesongin hedelmiä ja sopivat senkin takia hyvin lahjahillon raaka-aineeksi. Kaupassa ne tahtovat usein olla hiukan raakoja, mutta kypsyvät kotona huoneenlämmössä parissa päivässä.
Hillo on kauniin kullankeltaista ja maistuu taatusti esimerkiksi aamiaispöydässä paahtoleivän päällä tai keksien kera juustotarjottimella. Tuntuu aika ihanalta, kun keittiön pöydällä on hillopurkki poikineen odottamassa sitä hetkeä, jolloin lahjan voi antaa herkkuja arvostavalle ystävälle.

PERSIMONIHILLO
1 kg kypsiä persimoneja
150 g kuivattuja aprikooseja
2 pientä chiliä
1 dl vettä
3 pienen sitruunan mehu
3rkl omenaviinietikkaa
1 pkt (250 g) minihillosokeria

Huuhtele persimonit, poista kanta, paloittele ja laita palat kattilaan. Halkaise chilit ja poista niistä siemenet. Leikkaa pieniksi palasiksi ja lisää persimoninpalojen joukkoon. Leikkaa aprikoosit kahtia ja laita myös ne kattilaan.
Kaada kattilaan vesi ja purista hilloaineiden joukkoon sitruunoista mehu. Lisää omenaviinietikka.
Keitä hilloa miedolla lämmöllä, kunnes persimonit alkavat pehmetä. Nosta kattila liedeltä ja so-seuta hilloa sauvasekoittimella, mutta älä liian hienoksi, sattumia saa jäädä.
Sekoita hedelmäsoseeseen hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes hillo sakenee.
Purkita kuumana puhtaisiin tölkkeihin. Tarjoa esimerkiksi juustojen kanssa, esimerkiksi brie ja sinihomejuusto sopivat hyvin persimonihillon kumppaniksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO