20/12/2018

Jouluaterian makea päätös

Jouluna syödään niin hyvin ja paljon, että harva jaksaa enää kahvipöydässä maistella sen seitsemää sorttia leivonnaisia. Reseptejä toki on tarjolla vaikka kuinka paljon, esimerkiksi toinen toistaan hienompia joulukakkuja.
Hyvää saa helpommallakin, vaikkapa leipomalla kääretortun. Yksinkertainen, tuttu leivonnainen on viime aikoina tainnut jäädä monimutkaisempien ohjeiden varjoon. Kääretorttu sopii kuitenkin mainiosti joulunajan kahvipöytään. Kun ruokien valmistaminen vie paljon aikaa, kääretortun tekee nopeasti ja helposti.
Tällä tortulla talttuu myös jouluinen suklaannälkä, sillä käärö kätkee sisäänsä suussa sulavan suklaisen täytteen. Koristeiksi sopivat esimerkiksi joulunpunaiset granaattiomenan siemenet, tai yhtä hyvin puolukat, jotka ovat makealle kääretor-tulle sopivan kirpeä makupari.

SUKLAINEN KÄÄRETORTTU
4 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
1,5 dl perunajauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

täyte:
250 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata
ripaus sokeria
koristeeksi: granaattiomenan siemeniä.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri perunajauhoihin ja lisää muna-sokerivaahtoon siivilöiden läpi.
Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 8–10 minuuttia.
Kun kääretorttu on kypsä, kumoa se toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hiukan sokeria.
Anna jäähtyä ja tee sillä aikaa kääretortulle täyte.
Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita siihen mascarpone-juusto. Mausta ripauksella sokeria. Vatkaa sulatettu suklaa kevyesti kerma-mascarpone-vaahtoon.
Levitä täyte kääretorttulevylle ja kääri napakaksi rullaksi. Laita hetkeksi viileään tekeytymään.
Koristele tomusokerilla ja esimerkiksi granaattiomenan siemenillä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO