26/03/2020

Fenkolista vaihtelua salaattiin

Eräänä päivänä kaupassa kassarouva siirteli ostoksiani hihnalla eteenpäin ja nähdessään fenkolin, hän totesi huomanneensa, että ostan niitä usein. ”En tiedä ketään muuta, joka ostaisi näitä näin paljon”.

Havahduin siihen, että toden totta, melkein joka kauppareissulla ostoskorissa on myös fenkoleita. Niistä on tullut yksi suosikkivihanneksistani, joista teen useimmiten salaattia. Tavallinen tomaatti-kurkku-salaatinlehti -yhdistelmä kyllästyttää, joten fenkolisalaatit ovat syrjäyttäneet sen.

Useimmiten yhdistän fenkolin kurkun kanssa, myös päärynä tai omena sopivat salaattifenkolin seuraan oikein hyvin. Salaatinkastikkeeksi sopii kirpeä, etikkainen kastike, vähän mummonkurkkujen tapaan. Joskus sekoitan kastikkeeseen hiukan myös karkeaa jyväsinappia. On makuasia, millaista etikkaa käyttää. Itse pidän enemmän valkoisesta balsamiviinietikasta kuin väkiviinaetikasta, koska siinä on hieman mahkeahko aromi. Mutta kumpikin sopii vallan mainiosti.

Suosittelen siis sujauttamaan ostoskoriin fenkolia seuraavalla kauppareisulla. Tänä talvena niitä on ollut hyvin saatavilla ja laatukin on ollut useimmiten hyvä.

Salaattifenkolin lehdet muistuttavat tilliä, ne kannattaa käyttää koristeluun.

Fenkoli-kurkkusalaatti
1 keskikokoinen, ”hoikka”, kurkku
1 keskikokoinen fenkoli
3 rkl väkiviinaetikkaa
3 rkl vettä
1 rkl sokeria tai hiukan hunajaa
(1 tl jyväsinappia)
ripaus suolaa
(rucolanlehtiä koristeluun)

Leikkaa fenkoli aivan ohuiksi siivuiksi. Jätä lehtitupsut koristelua varten.
Kuori ja halkaise kurkku ja poista siemenet. Leikkaa kurkku viipaleiksi. Laita kannelliseen rasiaan tai salaattikulhoon, jonka kanneksi voi laittaa vaikka lautasen.
Sekoita etikka, vesi, sokeri ja suola keskenään, ja lisää kastike kurkku- ja fenkoliviipaleiden joukkoon. Ravistele tai hölskyttele salaattia niin, että kastike sekoittuu kunnolla. Jos maltat, ja jos on aikaa, anna olla viileässä jonkin aikaa.
Koristele salaatti fenkolin lehtitupsuilla ja halutessasi myös rucolan lehdillä
Salaatti sopii melkeinpä minkä ruuan kanssa. Meillä se on sekä arjen että pyhän lisuke.

Fenkoli kannattaa viipaloida hyvin ohuiksi siivuiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO