2/04/2020

Paistettuna parempaa

Sain vuosia sitten ystävältäni joululahjaksi thaimaalaisen keittokirjan, jonka hän oli ostanut Thai-maassa lomaillessaan. Kirjassa on pelkästään reseptejä, joissa on käytetty paistettua riisiä. Thai-maassahan paistettua riisiä syödään paljon. Variaatioita on lukuisia, mutta pohjana on aina ensin keitetty, ja sen jälkeen paistettu riisi, johon voi kukin lisätä muita raaka-aineita mielensä mukaan.

Kirja osui silmiini, kun yhtenä päivänä pengoin keittokirjahyllyäni. Samassa muistin, että paistettu riisi on toden totta hyvää. Se sopii vallan hyvin tähän aikaan, kun koronaepidemia pitää meidät kotona ja ruokaa tehdään koko ajan. Aika usein minäkin keittelen kerralla ison satsin pastaa tai riisiä, josta voi muunnella parin päivän ateriat.

Viikonloppuna tähteeksi jäi täysjyväistä basmatiriisiä, ja niinpä sitten paistoin sitä mausteiden kera osaksi uutta ateriaa. Toki riisistä voi tehdä kokonaisen ateriankin lisäämällä siihen kasviksia, kanaa, kalaa tai lihaa, mutta meillä broilerinfileet paistettiin tällä kertaa erikseen.

Keitetty riisi on sellaisenaan aika mautonta, ja sitä syödään useimmiten jonkun kastikkeen kanssa. Kun riisin paistaa ja maustaa hyvin, ei kastikkeita tarvita. Olennaista on paistaa riisi kunnolla kuumassa pannussa, jotta siitä tulee paahteista ja rapeaa. Ei haittaa, vaikka se vähän tarttuisi pannun pohjaan, rapeimmat palat ovat parhaita.

Tässä reseptissä on oman makuni mukaisia mausteita, mutta jokainen maustakoon tavallaan. Ja jos riisiä ei ole jäänyt tähteeksi, kuka estää keittämästä sitä paistamista varten.
Tähän ruokalajiin sopii mainiosti vanha sanonta: ken keitetyn paistaa, se makean maistaa.

PAISTETTU RIISI
n. 6-7 dl valmiiksi keitettyä, jäähtynyttä riisiä
loraus öljyä ja nokare voita paistamiseen
1 sipuli tai pätkä purjoa
2 valkosipulinkynttä
(1 rkl inkivääriä raastettuna)
2 tl (paahdettua) paprikajauhetta
mustapippuria
chilihiutaleita
suolaa maun mukaan

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä sekä inkivääriraastetta paistinpannussa miedolla lämmöllä. Käännä lämpöä kuumemmaksi ja lisää pannulle riisi ja mausteet. Kääntele riisiä, jotta maut sekoittuvat ja anna sen paahtua kunnolla.
Kun riisi on saanut kullanruskean värin, se on valmista tarjottavaksi joko sellaisenaan tai osana muuta ateriaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO