29/04/2020

Nokista lohta vappupöytään

Moni on jo varmaan suunnitellut menun vapun kekkereihin, mutta vielä sinne varmasti mahtuu yksi hyvä ruokalaji, nimittäin noettu lohi. Nokilohen reseptejä on monenlaisia, minä taisin viimeksi tehdä uutisankkuri Piia Pasasen reseptillä, jota hiukan muokkailin. Tämä on se muokattu resepti.

Noetun lohen idea on mausteseoksessa, joka hierotaan kalan pintaan. Kun kala sitten paistetaan hyvin kuumassa lämpötilassa, se saa nokitumman kuorrutteen. Kuulostaa hurjalta, mutta nimestä huolimatta kala ei maistu noelta eikä palaneelta, vaan siihen tulee herkullinen suolaisenmakea aromi.

Tässä reseptissä nokilohi kehotetaan paistamaan muurinpohjapannulla tai grillissä, mutta yhtä hyvää tulee, kun kalan paistaa ensin paistinpannulla ja loppukypsentää uunissa. Myös uunin grillitoimintoa voi hyödyntää.
Noettu lohi on hyvää esimerkiksi keväisen parsarisoton, perunasalaatin tai grillattujen vihannesten kanssa.

NOETTU LOHI
noin 1 kg nahallista lohifileetä
1 dl voisulaa

Mausteseos
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl mietoa chilijauhetta
1 tl mustapippuria myllystä
2 tl kuivattua timjamia
3 rkl ruoko- tai fariinisokeria
2-3 tl suolaa

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Viipaloi lohi nahkoineen päivineen ja kasta palat lämpimään voisulaan. Hiero mausteita ympäriinsä kalapalojen pintaan ja laita palat kuumalle muurinpohjapannulle tai grilliin nahkapuoli ylöspäin. Anna hiillostua tummaksi. Käännä ja paista toinen puoli samaan tapaan.

Voit myös paahtaa lohipaloja kuivalla paistinpannulla minuutin verran joka puolelta ja siirtää sitten uunivuokaan ja paistaa uunissa mehevän kypsäksi. Loppusilauksen voi antaa vaikka uunin grillivastusten alla, kunhan pitää varansa, ettei polta lohen pintaa.

nfd

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO