4/08/2020

Meheviä kaalipalleroita kääryleiden sijaan

Rakastan kaalia, tai oikeastaan kaikenlaisia kaaleja, melkeinpä kaikenlaisessa muodossa. Alkukesän varhaiskaalia on meillä syöty jo monet kerrat coleslaw-salaatissa ja myös kaalilaatikkoa olen siitä tehnyt.
Sadonkorjuuaika on uuden kaalin sesonkiaikaa, ja yleensä olen ainakin kerran syyskesässä tehnyt kaalikääryleitä, jotka ovat todella herkullisia, mutta joiden valmistaminen on aika työlästä.

Kaalikääryleiden siirappisen makeaksi paahtunut pinta ja mehevä täyte ovat kaalinystävälle vastustamaton yhdistelmä. Kääryleiden näpertäminen ei aina houkuttele, mutta onneksi voi oikaista ja tehdä samoista raaka-aineista vaikka kaalipyöryköitä.

Löysin jo alkukesällä tämän Perinneruokaa prkl -blogin reseptin, joka osoittautui vallan mainioksi. Blogia pitävä Mika Rampa on kekseliäs kaveri, joka muokkaa hauskalla tavalla perinteisiä reseptejä uusiksi.
Hiukan sovelsin tätä ohjetta omalla tavallani. Sika-nauta-jauhelihan sijaan käytin karitsanjauhelihaa, joka sopii todella hyvin kaaliruokiin. Ja riisin kypsensin varmuuden vuoksi valmiiksi. Meiramiakaan ei sattunut olemaan, joten maustoin pyörykät tuoreella timjamilla. Kannattaa kokeilla!

Meiramin sijaan kaalipyörykät voi maustaa vaikka timjamilla.

KAALIPYÖRYKÄT UUNISSA
500 g valkokaalia
1 kpl sipuli
1 rkl rypsiöljyä
400 g nauta-sikajauhelihaa
150 g ranskankermaa
1/2 dl puuroriisiä
3 kpl kananmunaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 tl meiramia
1/2 dl siirappia
1/2 dl korppujauhoja
2 1/2 dl lihalientä

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja silppua sipuli. Paista hetki paistinpannulla öljyssä, kunnes kaali on hieman pehmennyt ja saanut väriä.

Kaada kaali ja sipuli kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Lisää joukkoon jauheliha, ranskankerma, puuroriisi, kananmunat ja sekoita. Mausta seos suolalla, mustapippurilla, meiramilla ja siirapilla. Lisää lopuksi korppujauhot ja sekoita tasaiseksi.

Muotoile massasta 12 pyörykkää voideltuun uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Kaada pyöryköiden päälle lihaliemi ja jatka paistamista vielä tunnin ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO