20/08/2020

Itkettävän hyvää!

Kauan ennen kuin todella innostuin ruuanlaittoharrastuksesta, leivoin mielelläni suolaisia piirakoita. Piirakoiden teko oli hauskaa. Pohjataikinaa ja täytteitä sai kehitellä hyvin luovasti, ja useimmiten lopputulos oli maukas.
Yksi suosikeistani oli sipulipiirakka, jota tein varsinkin kesällä, kun saatavilla oli uusia sipuleita. Entisen kodin puutarhassa oli iso kasvimaa, jossa sipulit ja valkosipulit kasvoivat todella isoiksi. Oli juhlaa, kun sai käydä kiskomassa maasta ensimmäiset kelta- ja punasipulit.
Uudet sipulit ovat voimakkaita ja niitä viipaloidessa on vaikea välttyä ”kyyneliltä”. Silmien kirvelyn kyllä kestää, sillä voisi sanoa, että piirakka on itkettävän hyvää.
Makeaksi kuullotetun sipulin kaveriksi piirakkaan sopii suolainen juusto. Tässä piirakassa se on parmesania, joka on yhdistetty täytteen ranskankermaan. Yhtä hyvin sopii sekä sinihomejuusto että fetajuusto. Mukavaa kirpakkuutta täytteeseen tuovat kirsikkatomaatit, joista olen tänä kesänä oppinut painamaan peukalolla siemenet pois. Näin tomaateista irtoava neste ei tee piirakan täytteestä vetistä.
Leivon mieluiten piirakkani spelttijauhoista, mutta yhtä hyvin käyvät tavalliset vehnäjauhot. Täysjyväinen on tietysti terveellisempää, ja minusta myös maukkaampaa.

Timjami ja oregano sopivat hyvin sipulipiirakan maustamiseen.

SIPULIPIIRAKKA

Pohja:
0,5 dl maitoa
0,5 dl ranskankermaa
25 g sulatettua voita
2 dl spelttijauhoja tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

Täyte:
3-4 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl hunajaa
1 dl parmesan-raastetta
1 kananmuna
kirsikkatomaatteja
1,5 dl ranskankermaa
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia ja oreganoa
öljyä

Sekoita maito ja ranskankerma keskenään, lisää joukkoon sulatettu voi, suola ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele taikina tasaiseksi kerrokseksi piirakkavuokaan.
Valmista täyte. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja pilko valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä niin, että ne pehmenevät. Sekoita joukkoon hunaja. Anna jäähtyä vähän aikaa.
Sekoita parmesan-raaste ranskankermaan ja lisää kananmuna hyvin sekoittaen. Mausta suolalla.
Levitä täyte piirakkapohjalle ja asettele sipulitäyte sen päälle.
Puolita kirsikkatomaatit ja paina jokaisesta puolikkaasta siemenet pois, niin piirakka ei vety. Asettele tomaatit sipulitäytteen päälle. Riivi mausteeksi timjamin ja oreganon lehtiä, rouhi päälle vielä mustapippuria.
Paista piirakka 200 asteessa ja tarjoa esimerkiksi kahvipöydässä tai iltapalana raikkaan salaatin kanssa.

Valmista täyte. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja pilko valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä niin, että ne pehmenevät. Sekoita joukkoon hunaja. Anna jäähtyä vähän aikaa.
Sekoita parmesan-raaste ranskankermaan ja lisää kananmuna hyvin sekoittaen. Mausta suolalla.
Levitä täyte piirakkapohjalle ja asettele sipulitäyte sen päälle.
Puolita kirsikkatomaatit ja paina jokaisesta puolikkaasta siemenet pois, niin piirakka ei vety. Asettele tomaatit sipulitäytteen päälle. Riivi mausteeksi timjamin ja oreganon lehtiä, rouhi päälle vielä mustapippuria.
Paista piirakka 200 asteessa ja tarjoa esimerkiksi kahvipöydässä tai iltapalana raikkaan salaatin kanssa.

Piirakka menossa uuniin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO