26/08/2020

Mustikkaa ja kardemummaa

Olen loputtoman kokeilunhaluinen, mitä kokkaamiseen tulee. On hauska testailla uusia reseptejä ja tutustua uusiin raaka-aineisiin. Yhtä hauskaa on palata vanhoihin tuttuihin luottoresepteihin, joihin ei kyllästy.

Yksi niistä on mustikkapulla, jonka resepti taisi joskus vuosia sitten olla Glorian Ruoka & Viini -lehdessä.  Olin ottanut sen talteen. mutta jossain vaiheessa se katosi. Onneksi tytär oli käsin kirjoittanut sen itselleen jollekin lappuselle,ja sain sen häneltä uudestaan.

Olen enemmän pulla- kuin kakkufani, mutta aika laiska tekemään pullataikinaa. Mustikkapulla on täydellinen, nopea vaihtoehto, kun kahvileivän kaipuu iskee.

Taikinasta tulee  24–26 sentin irtopohjavuoassa paistettuna aika matala,  joten jos haluaa muhkeamman, kannattaa tehdä taikina puolitoistakertaisena tai paistaa pienemmässä vuoassa.

Mustikkapulla ei ole makeanmakea herkku, ja sekin sopii minulle, joka en kovin äitelästä pidä. Sitä voi tietenkin tuunata oman maun mukaan, esimerkiksi ripottelemalla taikinan päälle mantelilastuja, niin kuin minä tein. Olen tainnut matkan varrella muutenkin hiukan muokata alkuperäistä reseptiä.

Ja jos oikein haluaa herkutella, mikä estää tarjoamasta mustikkapullan kanssa esimerkiksi vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta. Itse en kaipaa kaveriksi muuta kuin kupin hyvää kahvia.

MUSTIKKAPULLA
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl maitoa
125 g voita sulatettuna
4 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta

3 dl mustikoita
0,5 dl sokeria
(mantelilastuja)

Sekoita munat ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon maito ja sulatettu , vähän jäähtynyt voi sekä kardemumma. Sekoita tasaiseksi. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita jauhot taikinaan, mutta älä vaivaa sitä liikaa.

Levitä puolet taikinasta voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24–26 cm).  Voit myös pingottaa vuoan pohjalle leivinpaperin ja voidella vain reunat, näin pullan saa hyvin irti vuoasta.

Ripottele taikinan päälle puolet mustikoista ja puoli desiä sokeria. Levitä loput taikinasta mustikoiden päälle. Lisää halutessasi taikinan päälle mantelilastuja.

Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla kullanruskeaksi. Anna mustikkapullan jäähtyä hetki ja nosta se tarjoiluvadille. Siivilöi kokonaan jäätyneen pullan päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. 

2 Responses to Mustikkaa ja kardemummaa

  1. Eppu says:

    Oo kardemumma sopii melkein joka paikkaan! Tätä täyty kokeilla ❤️.

  2. Maikku says:

    Kannattaa kokeilla. Teen tätä aina, kun pitää saada suht nopeasti jotain aikaan. Ja tietty näin tuoreiden mustikoiden aikaan se on parasta. Eilen mietien, että voisin kokeilla myös puolukoita tähän, ja omenatkin varmaan toimisivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO