26/08/2021

Järvikalaa ja pinaattilettuja

Tänään vietetään Itämeri-päivää, joten sen kunniaksi ajattelin tarjoilla yhden kalareseptin. Itämerihän kärsii rehevöitymisestä, jota fosfori aiheuttaa. Tehokas tapa poistaa fosforia vesistöistä on kalastus, joten kannattaa syödä lähivesien kalaa aina kun se on mahdollista.

Meillä syödään joka viikko kalaa jossain muodossa. Tuoreita lähivesien eväkkäitä ei aina ole saatavilla, mutta onneksi markkinoilla on jo useampikin erinomainen järvikalatuote. Jo muutama vuosi sitten tykästyin Järki-Särki -säilykkeeseen, ja nyt suosikkini on Pielisen Kalajalosteen luonnonkalasäilyke, joka sisältää särkikaloja, muun muassa lahnaa, säynettä ja pasuria.

Säilyke hakkaa tonnikalan mennen tullen (tämä ei ole maksettu puheenvuoro, olen ihan ostanut maksanut kalapurkkini) ja siitä saa tehtyä vaikka mitä, esimerkiksi hyvän pastakastikkeen tai kalatahnan.
Kalatahnaa tein viimeksi pinaattilettujen kaveriksi ja siitä syntyikin maukas makupari ja hyvä lounas. Kalatahna maistuu myös munakkaan tai voileivän kanssa tai vaikka perunoiden lisukkeena.

KALATAHNA
1 prk Pielisen Luonnonkalaa
200g kylmäsavulohituorejuustoa
200 g kermaviiliä
pätkä purjoa tai pieni punasipuli
tilliä
mustapippuria
(suolaa)

Hienonna kalasäilyke ja sekoita siihen tuorejuusto ja kermaviili.
Hienonna purjo tai punasipuli pieneksi silpuksi, silppua myös tilli ja sekoita kalatahnan joukkoon.
Rouhi sekaan mustapippuria ja lisää suolaa, jos se on sinusta tarpeen.
Tarjoa pinaattilettujen kanssa.

PINAATTILETUT ( n.25 kpl)
n. 200 pinaatinlehtiä (tai 1pkt pakastepinaattia)
5 dl maitoa
3 kananmunaa
1,5-2 dl vehnäjauhoja
1 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sulatettua voita

Laita kattilaan tilkka vettä ja kiehauta pinaatinlehtiä hetki, että ne pehmenevät. Voit halutessasi soseuttaa pinaatinlehdet tai leikata ne pieneksi silpuksi.
Sekoita maito ja kananmunat ja lisää jauhot hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon pinaatti ja voisula ja mausta suolalla.
Paista voissa tai öljyssä lettupannulla pieniä lettuja ja tarjoa ne kalatahnan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO