17/02/2022

Rapeaa röstiä perunasta

Meillä keitetään aina välillä perunoita enemmän kuin yhdelle aterialle tarvitaan. Keitetyistä peru-noista saa nimittäin nopeasti jalostettua seuraavana päivänä vaikka mitä, esimerkiksi pyt-tipannua, perunasalaattia tai perunalettuja.

Viimeksi keksin kokeilla, millaista perunaröstiä keitetyistä perunoista saa aikaan. Olen joskus kauan sitten tehnyt perunaröstiä raa’ asta perunasta, mutta se ei onnistunut kovin hyvin. Liekö vika kärsimättömässä luonteessani vai jossain muussa, mutta ohjeen mukaisesta paistoajasta huolimatta rösti ei kypsynyt kunnolla.

Valmiiksi keitetyistä perunoista sen sijaan syntyi mainio rösti, joka paistui kullanruskeaksi ja rapeaksi valurautapannussa uunissa.
Söimme sen kanssa lohta, mutta minulle juustoraasteella ja kevätsipulilla maustettu perunakakku maistuisi yhtä hyvin piparjuuritahnalla maustetun ranskankerman ja kevätsipulin kanssa.

PERUNARÖSTI
6-8 keitettyä perunaa
100 g voimakkaanmakuista juustoraastetta
1 kananmuna
kevätsipulia tai purjoa
suolaa
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kuori perunat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kevätsipuli tai purjo hienoksi silpuksi ja sekoita perunaraasteen joukkoon juustoraasteen kanssa.
Lisää kananmuna, suola ja mustapippuri ja sekoita hyvin.
Voitele valurautapannu öljyllä tai voilla ja painele perunaseos tiiviisti pannuun. Ripottele päälle vielä hiukan juustoraastetta.

Laita paistinpannu uuniin ja paista röstiä, kunnes sen pohja on rapea ja pinta saanut kauniin kullanruskean värin.
Tarjoa esimerkiksi paistetun tai kylmäsavulohen sekä piparjuuritahnalla maustetun ranskankerman ja kevätsipulin kanssa. Hyvin toimii ranskankerma myös ilman piparjuuritahnaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO