14/09/2022

Tomaatti-kalapiirakka

Aurinkoinen kesä kypsytti tänä vuonna superhyviä tomaatteja, joita on tullut syötyä monessa muodossa. Kypsät, makeat tomaatit ovat olleet parhaita ihan sellaisenaan, mutta pidän kovasti myös uunin kypsyttämistä tomaateista. Esimerkiksi suolaisessa piirakassa tomaatit makeutuvat entisestään.

Tässä reseptissä yhdistin tomaatteihin luonnonkalaa, joka on meillä jo kauan sitten syrjäyttänyt tonnikalan. Kotimainen, rypsiöljyyn säilötty järvikala on maukasta. Se sopii monenlaisiin ruokiin, ja on myös ekologisempi valinta kuin kaukaa tuotu tonnikala.

Piirakan voi toki tehdä myös ilman kalaa, silloin se muistuttaa enemmän klassista ranskalaista tomaattipiirakkaa. Minun piirakassani pohja tosin on vähän erilainen, oma luottopohjani, joka sopii kaikenlaisiin piiraisiin. Ranskalaisen piirakan tapaan tässäkin on kirpakkaa sinappia, joka on hyvä vastapari makeille tomaateille. Täytteen mehevöittää voimakkaan makuisesta juustosta tehty raaste.

TOMAATTI-KALAPIIRAKKA
Pohja
1 dl maitoa
1/4 tl suolaa
25 g sulatettua voita
1 dl spelttijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita jauhot ja leivinjauhe.
Sulata voi.
Lämmitä maitoa hieman, ja sekoita siihen voisula. Jos maito on jääkaappikylmää, voisula jähmettyy paakuiksi.
Sekoita maito-voiseos jauhoihin niin, että saat tasaisen taikinan.

Täyte
2-3 rkl dijon-sinappia
1 prk luonnonkalasäilykettä
1 pieni sipuli
100 g voimakasta juustoraastetta
3-4 tomaattia
tuoretta tai kuivattua timjamia
mustapippuria

Viipaloi tomaatit ja sipuli ohuiksi viipaleiksi.
Painele piirakkataikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Levitä taikinapohjalle sinappi ja sen päälle luonnonkala.
Asettele kalatäytteen päälle sipuliviipaleet ja ripottele niiden päälle juustoraaste.
Lado päällimmäiseksi tomaattiviipaleet niin, etteivät ne mene päällekkäin. Riivi tomaattien päälle timjaminlehtiä ja rouhi vähän mustapippuria.
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Nauti sellaisenaan tai hyvän salaatin kanssa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO