5/12/2022

Pipariperinteitä

Monessa perheessä joulualusperinteisiin kuuluu piparien leipominen itsenäisyyspäivän tienoilla. Niin tehtiin omassa lapsuudenkodissani, ja myös omassa perheessäni, kun lapset olivat pieniä; leivottiin pipareita ja laulettiin joululauluja.

Kun tyttäret muuttivat pois kotoa, piparien leipominen jäi. Lastenlapsia varten olen vuosien varrella muutaman kerran ryhtynyt piparitalkoisiin ja leiponut valmiista taikinasta tonttuja, kuusia, perhosia ja sydämiä.

Moni leipoo piparinsa perinteisellä Paraisten piparkakut -reseptillä, mutta oma suosikkini on Kodin Kuvalehden piparikilpailun voittajaresepti Päivin parhaat piparit

Resepti  on peräisin vuodelta 1996 ja se on tuolloin Keikyässä asuneen Päivi Laineen käsialaa. Herkullisen maun salaisuus on kaakaojuomajauheessa, joka antaa taikinaan mukavan vivahteen, muttei silti tee pipareista liian suklaisia.

Hauska idea on myös pipareiden pinnalle ripoteltava kidesokeri, josta syntyy kaunis kimallus.

PÄIVIN PARHAAT PIPARIT
250 g voita ( tai leivontamargariinia)
200 g (reilut 2 dl) sokeria
1½ dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 ½ tl inkivääriä
1 tl pomeranssikuorta
½ dl kaakaojuomajauhetta
2 munaa
3 tl soodaa
1 tl suolaa
500 g (noin 8 dl) vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan rasva, sokeri, siirappi mausteet ja kaakaojuomajauhe, Kiehauta, anna jäähtyä ja vatkaa vaahdoksi.
Lisää mukaan munat yksitellen seosta reippaasti vatkaten.
Sekoita sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan varovasti seikoitellen. Anna taikinan rauhoittua jääkaapissa yön yli.
Kauli taikina ohueksi. Ripottele taikinan pinnalle ohut tasainen kerros kidesokeria ennen kaulin-nan loppua.
Ota muotilla taikinasta isohkoja piparkakkuja ja paista 180 asteessa noin 6 minuuttia. Kidesokeri antaa pipareille kauniin, kimaltavan pinnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO