21/12/2022

Raikasta salaattia joulupöytään

Joulun ruokapöytä on yleensä täynnä aika raskaita ruokia ja ainakin itse kaipaan niiden rinnalle myös jotain kevyempää ja raikasta. Ruokalistalla on joulunakin oltava jotakin vihreää ja rapeaa, ja oma valintani on tällä kertaa tämä omenainen salaatti, jota olen syksyn mittaan aina välillä tehnyt.
Kaupoissa on nyt saatavilla hyviä ahvenanmaalaisia, siis kotimaisia omenoita, jotka sopivat salaattiin mainiosti.
Mukavaa rapeutta salaatti saa myös fenkolista, jonka sijaan sopii vaikka kurkku ellei pidä fenkolista. Suosittelen kuitenkin edes maistamaan, sillä fenkoli on talvella mitä mainioin salaatin raaka-aine.
Salaatin maustavat punasipuli, pekaanipähkinät ja sinihomejuusto, jonka voi yhtä hyvin vaihtaa fetaan. Viimeisen silauksen antaa karkeasta sinapista tehty makeankirpeä salaatinkastike.

OMENAINEN SALAATTI
Salaattisekoitusta tai ruukku tummalehtistä salaattia
2-3 omenaa
1 rkl voita omenoiden paistamiseen.
1 pieni fenkoli
1 pieni punasipuli
sinihomejuustoa
pekaanipähkinöitä

Kastike:
1 tl karkeaa Dijon-sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
2rkl valkoista balsamiiviinietikkaa
3 rkl oliivi- tai rypisöljyä
mustapippuria

Sekoita sinappi, hunaja ja balsamiviinietikka keskenään. Lisää joukkoon öljy voimakkaasti sekoittaen. Mausta ripauksella mustapippuria.
Pese omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.
Laita paistinpannulle ruokalusikallinen voita ja paahda omenalohkoja siinä hetki. Varo kuitenkin paistamasta liikaa, tarkoitus ei ole kypsentää omenaa, vaan saada omppulohkoihin hiukan paahteinen pinta.

Levitä salaattisekoitus tai salaatinlehdet tarjoiluvadille. Viipaloi fenkoli ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Asettele omenalohkot, fenkoli ja punasipuli salaatin päälle.

Ripottele salaattiin sinihomejuustomuruja tai paloiksi leikattua sinihomejuustoa sekä pekaanipähkinöitä.
Valuta kastike salaatin päälle vähän ennen tarjoilua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO