17/01/2023

Palsternakkaa ja appelsiinin aromia

Kevätaurinkoa ei ihan vielä näy, mutta mieli on jo kevyempi, kun talvi alkaa taittua ja valon määrä lisääntyy. Se näkyy myös ruokalistalla; jouluherkut on syöty ja ainakin itse kaipaan lautaselle enemmän vihanneksia sekä muuta kevyttä ja raikasta ruokaa.

Onneksi saatavilla on esimerkiksi hyviä, kotimaisia juureksia, joista voi tehdä vaikkapa erilaisia sosekeittoja. Hyvä sosekeiton raaka-aine on palsternakka, mieto, makeahko juures, josta syntyy lempeänmakuinen keitto.

Peruna tuo keittoon hiukan täyteläisyyttä ja porkkana väriä, sillä pelkästä palsternakasta syntyy aika kalpea keitto. Hyvän loppusilauksen sopalle antaa appelsiinin raikas aromi.

Lisukkeeksi tarvitaan vain pari palaa hyvää leipää ja yksinkertainen, kevyt ja herkullinen ateria on valmis.

PALSTERNAKKASOSEKEITTO
2 isoa palsternakkaa ( n. 500g)
2 pientä porkkanaa
2 jauhoista perunaa
1 sipuli
paprikajauhetta
suolaa
1 appelsiini
7 dl vettä
2 dl kaurakermaa tai ruokakermaa
1 kasvisliemikuutio tai 2 rkl kasvisfondia
(suolaa)
öljyä tai voita
persiljaa
auringonkukan siemeniä

Kuori ja pilko juurekset ja sipuli. Pese appelsiini ja raasta siitä kuori.
Laita kasvikset kattilaan, ripottele päälle paprikajauhoa ja paahda, kunnes ne saavat hiukan väriä.
Lisää vesi ja liemikuutio ja keitä kasvikset kypsiksi. Soseuta keitto ja lisää siihen kaurakerma. Mausta keitto appelsiininkuorella ja -mehulla ja tarvittaessa suolalla.
Koristele keitto tarjottaessa persiljasilpulla, auringonkukan siemenillä ja ripauksella paprikajauhoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO