6/02/2023

Minestronea broilerista ja pastajyvistä

Kun selaa ruokalehtiä, netin ruokablogeja ja -sivustoja, joilla esitellään pikaisia arkiruokia, tarjolla on aikamoinen määrä erilaisia pastareseptejä Pasta eri muodoissaan on hitti varsinkin lapsiperheissä, mutta pastakattila porisee kyllä usein myös kiireisten aikuisten keittiössä.

Pastaa on tarjolla jos jonkinlaista, ja minä olen nyt vallan ihastunut jyväpastaan, joka nimensä mukaisesti muistuttaa riisinjyvää. Kreikassa jyväpastaa nimitetään orzoksi, italialaisessa keittiössä se on risoni. Kreikkalaisessa keittiössä siitä valmistetaan usein uuniruokia, mutta olen käyttänyt sitä myös salaateissa ja keitoissa.

Jyväpasta sopii hyvin esimerkiksi minestrone-tyyppiseen keittoon, jota tein tällä kertaa broilerista. Kun keittoa tekee ison kattilallisen, siitä riittää useammaksi päiväksi, ja tämä on yksi niistä keitoista, jotka vain paranevat uudelleen lämmitettäessä.

BROILERIMINESTRONE
400 g maustamattomia broilerinsuikaleita
1 rkl currytahnaa tai 2 tl curryjauhetta
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 tl suolaa
2 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
pätkä purjoa
3 valkosipulinkynttä
pätkä purjoa
1 tlk tomaattimurskaa
1 l vettä
2 rkl kanafondia tai 1 liemikuutio
1,5 dl (n. 150 g) jyväpastaa, rakettispagettia tai pätkittyä spagettia
1 tlk /380 g) isoja, valkoisia papuja
1 ps pakasteherneitä
persiljaa

Kaada kasariin öljyä, lisää currytahna ja paprikajauhe ja anna mausteiden hiukan lämmetä. Lisää broilerisuikaleet pannulle, pyörittele hyvin mausteissa ja paista kypsäksi. Lisää pannulle vähän öljyä sekä kuoritut ja pilkotut vihannekset ja anna niiden paistua hetki.
Kaada joukkoon tomaattimurska, tomaattisose ja vesi, lisää kanafondi tai liemikuutio ja anna kiehua hetki.
Lisää jyväpasta ja keitä, kunnes se on kypsää. Lisää vielä viimeiseksi valkoiset pavut, pakasteherneet ja persiljasilppu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Lisukkeeksi ei tarvita kuin hyvää leipää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO