5/04/2023

Helpot herkkuperunat

Laiska keinot keksii, sen olen monta kertaa huomannut kokkauspuuhissa. Olen jo monta vuotta tehnyt esimerkiksi kermaperunoita kasarissa uunin sijaan. Eiväthän ne tietenkään sama asia ole, mutta herkullinen ja huomattavasti nopeampi vaihtoehto.

Kun kuutioi perunat ja hauduttaa ne pinnoitetussa kasarissa kermassa tai kaurakermassa kuten minä, ja maustaa vaikkapa valkosipulilla, saa perunalisukkeen lautaselle aika nopeasti.
Toisinaan puristan joukkoon pari valkosipulinkynttä, joskus käytän mausteena jyväsinappia.

Varsinaisia herkkuperunoita saa, kun lisää niiden joukkoon sulatejuustoa. Itse pidän cheddarin mausta, mutta maustettuja sulatejuustoja on toki muitakin. Yhtä hyvin voi käyttää tuorejuustoja tai valmiiksi maustettua ruokakermaa, ellei halua juustoisia perunoita.
Ja jos käyttää jauhoista perunalajiketta, kasarissa kypsennetyistä perunakuutioista saa näppärästi survomalla myös perunamuusin.

Juustoperunoita voi tarjota niin lihan, kalan kuin broilerinkin kanssa. Näin pääsiäisen aikaan ne sopivat vallan mainiosti vaikka karitsanlihan kaveriksi.

JUUSTOPERUNAT
1 kg perunoita
n. 4 dl maitoa tai ruokakermaa
250 g juoksevaa cheddar-sulatejuustoa
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia
lehtipersiljaa

Kuori perunat ja leikkaa ne parin sentin kuutioiksi. Laita perunakuutiot pinnoitettuun kattilaan tai paistokasariin ja lisää maitoa tai ruokakermaa niin, että perunakuutiot juuri peittyvät.

Hauduta perunoita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Sekoita välillä, etteivät perunat pala pohjaan ja kuivu. Lisää maitoa tai ruokakermaa tarpeen mukaan, sillä eri perunalajikkeet imevät nestettä eri tavalla.

Kun perunat ovat kypsiä, sekoita niihin juokseva sulatejuusto. Juusto imeytyy perunoihin hyvin, joten kannattaa tarvittaessa lisätä vielä vähän ruokakermaa, ettei perunoista tule liian kuivia.

Silppua ruohosipuli ja lehtipersilja ja sekoita juustoperunoiden joukkoon. Mausta mustapippurilla, tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
Tarjoa juustoperunat lihan, kalan tai kanan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO