5/05/2023

Raikas ja rapea parsasalaatti

Parsaa saa nykyään kaupasta melkeinpä ympäri vuoden, mutta minua eivät Meksikosta tai Perusta esimerkiksi joulukuussa Suomeen rahdatut parsat innosta lainkaan. Talvella on ihan toisenlaisten ruokien aika.
Tartun parsanippuun vasta keväällä, kun parsan aika oikeasti on, ja kun ne ovat Euroopassa tuotettuja.

Aivan ylitse muiden on kotimainen parsa, mutta sen aika on vasta alkukesällä, eikä sitä kovin usein kaupasta löydäkään, joten nyt pitää herkutella esimerkiksi espanjalaisilla parsoilla.

Parsa on hyvää melkeinpä missä muodossa vaan. Syömme sitä usein paahdettuna esimerkiksi parmesaanilastujen ja voisulan tai kylmäsavulohen kanssa.

Parsasta saa myös herkullisen ja raikkaan salaatin, joka sopii hyvin kevääseen ja alkukesään. Tässä salaatissa yhdistin vihreään parsaan makean mangon, lievästi tulisen chilin ja katkaravut. Rapeutta salaattiin tuo kurkku, ja kirsikkatomaatit täydentävät makumaailmaa hyvin. Ellei pidä katkaravuista, voi tilalle laittaa kylmäsavulohta.

Kastike on sitruunaisen, kirpakan makeahko, juuri sellainen, joita useimmiten teen. Olen huomannut, että makea chilikastike sopii yllättävän hyvin salaatinkastikkeisiin, sekä öljypohjaisiin että kermaviilistä tehtyyn.

Tämän reseptin aineksista salaattia tulee aika iso kulhollinen, mutta ainakin meillä se hupeni kahden ruokailijan voimin kerralla lähes kokonaan, vaikka lautasella oli myös paistettuja ahvenfileitä.

PARSA-MANGOSALAATTI
1 nippu tuoretta parsaa
1 kypsä mango
1 kurkku
100 g kirsikkatomaatteja
1-2 mietoa chiliä
1 ps (n. 180 g) katkarapuja tai kylmäsavulohta
lehtipersiljaa
ruohosipulia
romaine- tai sydänsalaattia tarjoiluun tai koristeluun

Kastike
½ sitruunan mehu
2 rkl valkoista balsamicoa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

Huuhdo parsat, katkaise niistä puumainen tyvi pois ja kuori hiukan tarvittaessa nuppujen alapuolelta. Paahda parsat uunissa 200 asteessa tai keitä ne kevyesti suolatussa vedessä. Älä paahda tai keitä liikaa, parsat saavat jäädä napakoiksi.
Sulata katkaravut ja valuta hyvin siivilässä. Kuori ja kuutioi mango ja kurkku.
Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi chili ohuiksi viipaleiksi. Silppua lehtipersilja ja ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään isossa kulhossa. Sekoita myös kastikkeen ainekset ja lisää se salaattiin. Anna maustua puolisen tuntia.
Tarjoile parsasalaatti rapeista salaatinlehdistä tai salaatinlehdillä koristellusta kulhosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO