6/06/2023

Appelsiinin aromia broilerikääryleissä

Kesällä kokataan ulkona aina kun sää sallii. Kotipuutarhoissa ja mökkipihoilla grillit kuumenevat parhaimmillaan monta kertaa viikossa. Grillissä paistuvat usein makkarat, possun- ja naudanpihvit sekä broileri.
Broilerista moni valitsee grillattavaksi jotain valmiiksi maustettua tai marinoitua, esimerkiksi rintaleikkeitä. Joskus kannattaa kuitenkin ostaa maustamatonta lihaa ja valmistaa marinadi itse, lopputulos palkitsee kyllä vaivan.

Todella maukkaita ja herkullisia broilerikääryleitä syntyy broilerin paistileikkeistä (pakkauksessa taitaa tosin useimmiten lukea kananpojan paistileike). Niissä on enemmän rasvaa kuin esimerkiksi rintafileissä tai ohuissa minuuttipihveissä, joten ne eivät kuivu yhtä helposti grillattaessa.

Paistileikkeistä saa myös hyviä kääryleitä; kun täytteeksi laittaa makeaa apri-koosia ja feta-juustoa, ja kietoo kääryleet ilmakuivattuun kinkkuun, syntyy mainio makeansuolainen yhdistelmä. Hienon aromipohjan antaa appelsiinimarinadi.

Broilerikääryleiden kanssa maistuvat esimerkiksi grillatut vihannekset tai salaat-tia. Hyvä yhdistelmä syntyy myös ensin keitetyistä ja sitten grillissä paahdetuista uusista perunoista. Annoksen raikastaa tsatsiki, kurkusta, valkosipulista ja jogurtista tehty kreikkalaistyyppinen kastike.

APPELSIINIBROILERIA GRILLISSÄ
(4 annosta)
8 kpl kananpojan paistileikettä
suolaa
mustapippuria
tuoreita aprikooseja
n. 150 g feta-juustoa
sipulia
1 pkt (n. 120 g) ilmakuivattua kinkkua

Marinadi:
2 ison appelsiinin mehu (n. 3 dl)
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl soijakastiketta
1,5 rkl fariinisokeria
3 rkl punaviinietikkaa
3 valkosipulin kynttä
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä
muutama timjaminoksa

Tee ensin marinadi. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet, raasta kuori yhdestä appelsiinista ja purista appelsiineista mehu. Toki marinadiin voi käyttää myös valmista appelsiinituoremehua.
Kuori pala inkiväärinjuurta ja raasta sitä marinadiin teelusikallisen verran. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lisää joukkoon muutama oksa tuoretta timjamia.

Kuivaa paistileikkeiden pinta paperilla ja mausta ne molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Halutessasti voit nuijia leikkeitä lihanuijalla hiukan litteämmiksi, niin ne kypsyvät nopeammin.

Laita paistileikkeet laakeaan astiaan ja kaada marinadi päälle niin, että se lähes peittää leikkeet. Voit myös laittaa leikkeet muovipussiin ja kaataa marinadin sinne.
Siirrä paistileikkeet marinadissaan jääkaappiin ja anna maustua vähintään 3-4 tuntia, mielellään kauemminkin. Kääntele leikkeitä välillä, jotta ne maustuvat tasaisesti.

Ota leikkeet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillausta. Valuta ne huolellisesti marinadista.
Huuhdo aprikoosit, halkaise ne, ota kivi pois ja viipaloi puolikkaat. Viipaloi myös sipuli ja feta-juusto.
Käännä paistileikkeiden rasvapuoli alaspäin, asettele leikkeille muutama aprikoosinviipale, fetaviipale ja sipulia. Kääri tiukaksi kääryleeksi ja kiedo jokaisen kääryleen ympärille viipale ilmakuivattua kinkkua.

Paahda grillissä kääryleiden pinta rapeaksi ja jatka grillausta epäsuoralla lämmöllä, kunnes kääryleet ovat kypsiä. Kääntele kääryleitä usein grillauksen aikana. Tarjoa esimerkiksi paahdettujen uusien perunoiden ja tsatskin kanssa.

2 Responses to Appelsiinin aromia broilerikääryleissä

 1. Liisi Peipinen says:

  Olipa herkullista grillibroileria. Tämä resepti menee jatkoon.

  • Marja-Liisa says:

   Hei! Olipa kiva kuulla, että tykkäsit. Ja kiitos myös palautteesta, se on aina tervetullutta.

   T. Marja-Liisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO