19/06/2023

Marinoitua kalaa kesäpöytään

Kala on mitä parhainta kesäruokaa; se on kevyttä ja valmistuu nopeasti ateriaksi. Kalan kaveriksi ei tarvita juuri muuta kuin uusia perunoita ja raikasta salaattia.
Jokaisella on omat suosikkikalansa ja -tapansa valmistaa niitä. Joskus kannattaa kuitenkin kokeilla uusia reseptejä, sillä vaihtelu virkistää.

Ellei itse kalasta, monenlaista kalaa saa aika hyvin kaupoista, tuoreen kalan parhaat apajat löytyvät kuitenkin torien kalakauppiailta.
Yksi lempiruoistani on tämä marinoitu vaalea kala. Itse käytän siihen useimmiten siikaa, mutta yhtä hyvin marinoitavaksi sopii kuha tai ahven.

MARINOITU KUHA
500–600 g kuhafileitä (siika- tai ahvenfileitä)
Liemi
1 pieni punasipuli
½ dl sitruunamehua
½ dl valkoista balsamiviinietikkaa
½ dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
2 tl sokeria
1 rkl merisuolaa
tuoretta tilliä
10 kokonaista valkopippuria
Koristeluun
tilliä ja roseepippureita

Tee ensin liemi. Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita sitruunasta puristettu mehu, balsamico ja vesi kattilassa ja lisää joukkoon sokeri, suola ja oliiviöljy. Kiehauta ja anna jäähtyä.

Leikkaa kuha- tai siikafileet aivan ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät ahvenia, leikkaa ne pitkittäin kahtia. Kääri viipaleet rullalle ja asettele vieri viereen laakeaan astiaan.

Kaada jäähtynyt liemi kalojen päälle ja nosta astia jääkaappiin. Anna maustua ainakin 3–4 tuntia.

Nosta kalat tarjoiluastiaan ja ripottele päälle tillisilppua ja rosépippureita.
Tarjoa esimerkiksi uusien perunoiden kanssa tai alkupaloina hyvän leivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO