21/06/2023

Saaristolaista peltileipää

Kesäisten kalaruokien ehdoton pari on saaristolaisleipä. Sen leipominen ottaa aikansa, mutta maku palkitsee vaivan. Aina ei kuitenkaan ole aikaa, ja silloin voi vähän oikaista.

Hoksasin itsekin vasta tänä kesänä, että saaristolaisen voi tehdä myös peltileipäversiona. Rakenne ei tietenkään ole samanlainen kuin perinteisessä saaristolaislimpussa, mutta maku on mainio. Ja peltisaaristolainen toimii yhtä hyvin juhannuksen sillien, silakoiden, savukalan ja kalatahnojen kanssa.

Peltisaaristolaisen voi leipoa appelsiinimehuun, omenamehuun tai piimään, aivan kuten sen alkuperäisenkin. Minä sekoitin tällä kertaa maustamatonta jogurttia ja vettä, kun ei sattunut olemaan sen paremmin piimää kuin mehujakaan.

Pellillä kohotettu ja paistettu leipätaikina valmistuu nopeasti vaikkapa mökkiolosuhteissa, kunhan muistaa pakata mukaan kaikki raaka-aineet.

PELTISAARISTOLAINEN
2,5 dl maustamatonta jogurttia
2,5 dl vettä
(tai 5 dl appelsiinimehua tai piimää)
1-1½ dl siirappia
2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa (tai 50 g tuoretta hiivaa)
1 ½ dl kaura- tai vehnäleseitä
1 ½ dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
3 rkl vettä
3 rkl siirappia

Sekoita jogurtti ja vesi ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää siirappi, suola, kuivahiiva ja jauhot. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se ensin kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää sitten muut aineet.
Taikina saa jäädä löysäksi.

Kohota taikinaa liinan alla 30-45 minuuttia. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille ja levitä se tasaiseksi.

Paista peltisaaristolaista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Ota pelti uunista ja voitele leipä vesi-siirappiseoksella. Laita uuniin vielä noin 15 minuutiksi.

Kun leipä on kypsä, ota se uunista ja anna jäähtyä leivinliinan alla. Leikkaa paloiksi ja herkuttele.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO