22/09/2023

Syyskeitossa paahdettua kurpitsaa

Rauppojen vihannesosastoja värittävät tällä hetkellä keltaiset ja oranssit kurpitsat. Silloin tällöin joku tarttuu hihasta ja ihmettelee, mitä niistä voisi tehdä. Vastaan yleensä, että vaikka mitä; herkkua ovat esimerkiksi uunissa paahdetut, yrteillä ja valkosipulilla maustetut kurpitsaviipaleet tai samettinen keitto.
Keittoonkin kurpitsa kannattaa paahtaa, maku on silloin entistä parempi.

Tässä keitossa ei ole paljon raaka-aineita, mutta se on silti herkullista. Olen tehnyt keiton omasta suosikistani, hokkaidokurpitsasta, mutta yhtä hyvin siihen sopii pitkulainen, vaaleankellertävä myskikurpitsa.

Kurpitsakeitto maustetaan usein esimerkiksi inkiväärillä, currylla, valkosipulilla tai juustokuminalla, mutta tässä keitossa mausteina ovat vain suola ja mustapippuri. Näin paahdetun kurpitsan oma maku tulee parhaiten esiin. Mikään ei tosin estä lisäämällä mausteita, jos niitä kaipaa.

Kun keittoannoksen kruunaa erilaisilla siemenillä ja pähkinärouheella sekä tuoreilla yrteillä tarjoilee ja sen kanssa hyvää leipää, on helppo, nopea ja herkullinen lounas valmis.

PAAHTEINEN KURPITSAKEITTO
1 hokkaido- tai myskikurpitsa
3 jauhoista perunaa
6-7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 2 rkl kasvisfondia
2,5 dl kaurakermaa tai ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
öljyä

tarjoiluun;
siemeniä, pähkinärouhetta, yrttejä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Halkaise kurpitsa (tarvitset aika ison veitsen, sillä kurpitsassa on paksu kuori). Poista puolikkaista siemenet esimerkiksi ruokalusikalla kovertamalla.
Viipaloi kurpitsanpuolikkaat reiluiksi viipaleiksi ja leikkaa niistä kuori pois. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja sekoittele öljy huolellisesti viipaleisiin. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja paahda kurpitsaa uunissa, kunnes viipaleet ovat aivan pehmeitä (n. 30 minuutti).

Sillä aikaa kun kurpitsaviipaleet paahtuvat uunissa, kuori ja paloittele perunat. Laita perunat kattilaan ja kaada sinne vettä niin, että ne peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio tai kasvisfondi ja keitä perunat kypsiksi.
Kun kurpitsaviipaleet ovat paahtuneet, ota ne uunista ja laita perunoiden joukkoon kattilaan. Lisää loput vedestä ja soseuta keitto. Sekoita joukkoon kaurakerma. ja tarkista suola.

Annostele keitto lautasille ja koristele siemenillä, pähkinärouheella ja yrteillä. Rouhi päälle hiukan mustapippuria. Tarjoa keitto hyvän leivän kanssa.

Oranssista hokkaidokurpitsasta syntyy herkullinen keitto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO