29/10/2023

Kasviksia ja kalaa piirakan kätköissä

Voisi luulla, että kahden aikuisen ihmisen huushollissa olisi helppo laittaa ruokaa, kun ollaan kaikkiruokaisia. Mitä ihmettä tänään syötäisiin, on silti tuttu huokaus, joka meilläkin usein kuullaan. Aina ei millään tahdo keksiä vaihtelua tuttujen ruokien rinnalle.

Olen viime aikoina ratkaissut pulman tekemällä jonkun suolaisen piirakan. Täytteitä vaihtelemalla piirakoihin saa aina erilaisia makuja. Pohjana on useimmiten tämä pohja. Se on sopiva ohut, ja kun sen esipaistaa ennen täytteiden laittamista, se ei jää liian kosteaksi.

Suolainen piirakka on vallan mainio lounas tai päivällinen hyvän salaatin kanssa. Tämän piirakan pääosassa ovat kasvikset: porkkana, mustakaali tai lehtikaali ja purjo. Lehtikaaleja on tähän aikaan vuodesta hyvin saatavilla ja niitä kannattaa käyttää sekä salaateissa että lämpimissä ruoissa.

Täyttävyyttä piirakkaan antaa suomalainen luonnonkalasäilyke, jossa on muun muassa lahnaa, säynettä ja pasuria, ja makua paljon enemmän kuin esimerkiksi tonnikalassa. Herkkukurkkukuutiot antavat täytteelle mukavan suolaisenmakean vivahteen.


KASVIS-KALAPIIRAKKA
Pohja:
1 dl maitoa
¼ tl suolaa
25 g sulatettua voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita jauhot ja sulatettu voi maidon kanssa tasaiseksi taikinaksi.
Vuoraa piirakkavuoka ( n. 26 cm) leivinpaperilla ja taputtele taikina leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin. Paista pohjaa noin 10 minuuttia ennen kuin lisäät täytteen, silloin piirakan pohja ei jää kosteaksi.

Täyte:
100 g lehti- tai mustakaalia
150 g (n. 3 dl) porkkanaraastetta
n. 10 cm:n pätkä purjoa
2 herkkukurkkua
1 prk kotimaista luonnonkalasäilykettä (tai 100 g savulohta)
öljyä
2 dl kaurakermaa tai ruokakermaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
mustapippuria
50 g voimakkaan makuista juustoraastetta

Huuhdo lehtikaalin tai mustakaalin lehdet ja leikkaa kova lehtiruoti pois. Leikkaa kaalinlehdet ohuiksi suikaleiksi. Pese porkkanat, kuori ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja hienonna se silpuksi. Kuutioi herkkukurkut pieniksi kuutioiksi.
Lorauta paistinpannulle hiukan öljyä ja kuullota vihanneksia, kunnes ne pehmenevät.
Valuta kalasäilykkeestä öljy ja lisää kala vihannesseokseen. Sekoita joukkoon myös herkkukurkkukuutiot.
Sekoita kananmuna, kaurakerma ja juustoraaste. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Levitä vihannes-kalaseos esipaistetulle piirakkapohjalle. Nostele täytteen päälle tasaisesti kerma-juustoseos. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsää ja pinta saanut kauniin värin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO